Wykonanie
Przedstawiam drugi, trochę inny przepis na Cevpacici, który aktualnie jest naszym ulubionym. Ta znana potrawa kuchni bałkańskiej świetnie sprawdza się podana zarówno w
chlebku typu
pita, jak i sama, z frytkami. Kształty można formować dowolnie: albo w klasyczne
kiełbaski, albo w kulki. Kulki są idealne na wszelkiego rodzaju przyjęciach ogrodowych, gdy podamy do nich różne sosy.
1/2 kg
mielonego mięsa - wołowego1 bardzo drobno posiekana
cebula2-3 przeciśnięte ząbki
czosnku3 łyżeczki
słodkiej papryki2-3 łyżeczki kuminu (nie mylić z
kminkiem. Chodzi o
kmin rzymski)1 łyżeczka zmielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
soli - ostrożnie, do smaku, jednak
mięso powinno być dość słone i pikantne
Mięso wymieszać dokładnie z
przyprawami,
sodą, bardzo drobno posiekaną
cebulą i
czosnkiem, odstawić na 15 minut.Formować podłużne
kiełbaski, smażyć do zrumienienia z obu stron. Można użyć patelni grillowej, grillu lub ew. patelni teflonowej. Świetnie sprawdza się również toster -opiekacz z wkładkami grillującymi.Cevapcici na zdjęciu zostały podane w gorącym
chlebku pita z
jogurtem naturalnym, ajvarem,
sałata lodową,
pomidorem,
papryką i
cebulą.Przepis na podstawie bloga Hudin.