Wykonanie
Gdy zobaczyłam ten przepis na moim ulubionym kanale Foodwishes, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Domowa grillowana
kiełbasa, gotowa w 5 minut - zdecydowanie coś genialnego! Tak też było! Przygotowanie takich kiełbasek zajmuje dosłownie kilka chwil, a - co najlepsze - można je przygotować ze sporym wyprzedzeniem, np. wieczorem, i po prostu przechować w lodówce do rana, by cieszyć się pysznym, pożywnym śniadaniem. Taka
kiełbaska bowiem świetnie sprawdzi się jako hot-dog lub dodatek do jajecznicy. Świeże warzywa - i posiłek gotowy. Czy smakuje ona jak parówka? Nie. Nie smakuje też jak typowa polska sklepowa
wędzona kiełbasa. Jest to rodzaj surowej
kiełbasy do grillowania, smażenia lub pieczenia. Jest tak smaczna, że z pewnością nie będziecie zawiedzeni, hot-dog z nią jest przepyszny. Wiem, że
będę często wracać do tego przepisu, ponieważ niezwykle sobie cenię zdrowe, domowe wyroby.
400 g
mielonego mięsa wołowego200 g
mielonego mięsa wieprzowego2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu2 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka hiszpańskiej wędzonej
słodkiej papryki1 łyżeczka granulowanego
czosnku1 łyżeczka suszonej
cebuli w płatkach1-2 łyżeczki
soli (do smaku)ok. 1/3 szklanki zimnej
wodyfolia spożywczaOba rodzaje
mięs dokładnie mieszamy z
przyprawami. Dodajemy
wodę (jak najzimniejszą). Dokładnie wyrabiamy całą masę, aż stanie się spójna i zwarta.Następnie masę dzielimy na 8 równej wielkości kawałków.Dłońmi zwilżonymi
wodą formujemy
kiełbaski. Każdą
kiełbaskę zawijamy w kawałek folii spożywczej, po czym ostatecznie nadajemy jej kształt, rolując ją po płaskiej powierzchni (blat kuchenny, deska do krojenia). Jeśli ma być podana jako hot-dog, dostosowujemy długość
kielbaski do długości
bułki.
Tak przygotowane
kiełbaski możemy przechowywać w lodówce do 24 godzin.Gdy gotowi jesteśmy do smażenia, odwijamy
kiełbaski z folii i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ze wszystkich storn, aż będą ładnie brązowe.Można je również usmażyć na zwykłej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, należy wówczas podlać 1-2 łyżki
oleju.