ßßß
Składniki:olej do smażenia,Ciasto:mąka - 2 szklanki,olej - 2 łyżki,woda - 1/2 szklanki,sól - 1/2 łyżeczki,wódka/spirytus - 2 łyżka,Nadzienie:mięso mielone - 250 gwoda - 1/4 szklankisól do smaku,pieprz - do smaku,czosnek - 1 ząbek,cebula - 1/2 śrdeniej,czerwona słodka papryka - 1/4 łyżeczki,Jak zrobić:W garnku podgrzewamy olej i wodę. Gdy są gorące dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Zestawiamy z ognia, mączną masę przekładamy na stolnicę, czekamy, aż ostygnie na tyle, że będziemy mogli bezpiecznie dotykać masy ręką. Robimy na środku dołek, wsypujemy sól i wlewamy spirytus. Energicznie zagniatamy ciasto, w miarę potrzeby podsypujemy mąką, ciasto ma odchodzić od ręki - odkładamy ciasto, aby odpoczęło i zajmujemy się przygotowaniem farszu. jest bardzo prosty - do surowego mięsa dokładamy posiekane czosnek i cebulę, doprawiamy przyprawami i dolewamy wodę.Ciasto będziemy nadziewać SUROWYM mięsem, dodatek wody sprawi, że po rozgryzieniu gotowego pieroga będzie w środku pyszny sosik.Ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy z niego duże koła (np. przy użyciu talerzyka deserowego), na każdy okrąg ciasta nakładamy nadzienie (nie za dużo, aby nie wypływała woda) i starannie zalepiamy. Ulepiony pieróg od razu wrzucamy na rozgrzany olej - smażymy w głębokim tłuszczu do uzyskania pięknego złotego koloru. Mięso w środku będzie usmażone, jak pisałam po rozgryzieniu z pieroga wydobywa się pyszny sosik/rosołek.ps. Na początku sprawiało mi trudność dokładne ulepienie tak dużych pierogów. Konieczne jest BARDZO dokładne zlepienie pieroga - w innym przypadku woda z mięsa wydobędzie się na zewnątrz i tłuszcz będzie pryskał.ps2. zachęcam do użycia alkoholu - ograniczy wchłanianie tłuszczu do ciasta.