ßßß Cookit - przepis na Czebureki, cieburieki, чебуреки - tatarskie pierogi.

Czebureki, cieburieki, чебуреки - tatarskie pierogi.

nazwa

Wykonanie

Oto przepis. Powiem tyle: te pierogi kocha mój mąż. Jest to typowa potrawa ukraińska, choć pochodząca od Tatarów.
Tłuste, kaloryczne...no i pyszne:)
Składniki:
olej do smażenia,
Ciasto:
mąka - 2 szklanki,
olej - 2 łyżki,
woda - 1/2 szklanki,
sól - 1/2 łyżeczki,
wódka/spirytus - 2 łyżka,
Nadzienie:
mięso mielone - 250 g
woda - 1/4 szklanki
sól do smaku,
pieprz - do smaku,
czosnek - 1 ząbek,
cebula - 1/2 śrdeniej,
czerwona słodka papryka - 1/4 łyżeczki,
Jak zrobić:
W garnku podgrzewamy olej i wodę. Gdy są gorące dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Zestawiamy z ognia, mączną masę przekładamy na stolnicę, czekamy, aż ostygnie na tyle, że będziemy mogli bezpiecznie dotykać masy ręką. Robimy na środku dołek, wsypujemy sól i wlewamy spirytus. Energicznie zagniatamy ciasto, w miarę potrzeby podsypujemy mąką, ciasto ma odchodzić od ręki - odkładamy ciasto, aby odpoczęło i zajmujemy się przygotowaniem farszu. jest bardzo prosty - do surowego mięsa dokładamy posiekane czosnek i cebulę, doprawiamy przyprawami i dolewamy wodę.
Ciasto będziemy nadziewać SUROWYM mięsem, dodatek wody sprawi, że po rozgryzieniu gotowego pieroga będzie w środku pyszny sosik.
Ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy z niego duże koła (np. przy użyciu talerzyka deserowego), na każdy okrąg ciasta nakładamy nadzienie (nie za dużo, aby nie wypływała woda) i starannie zalepiamy. Ulepiony pieróg od razu wrzucamy na rozgrzany olej - smażymy w głębokim tłuszczu do uzyskania pięknego złotego koloru. Mięso w środku będzie usmażone, jak pisałam po rozgryzieniu z pieroga wydobywa się pyszny sosik/rosołek.
ps. Na początku sprawiało mi trudność dokładne ulepienie tak dużych pierogów. Konieczne jest BARDZO dokładne zlepienie pieroga - w innym przypadku woda z mięsa wydobędzie się na zewnątrz i tłuszcz będzie pryskał.
ps2. zachęcam do użycia alkoholu - ograniczy wchłanianie tłuszczu do ciasta.
Źródło:http://gotowanie-smakowanie.blogspot.com/2013/08/czebureki-cieburieki-tatarskie-pierogi.html