Wykonanie
Oto przepis.
Powiem tyle: te pierogi kocha mój mąż. Jest to typowa potrawa ukraińska, choć pochodząca od Tatarów.Tłuste, kaloryczne...no i pyszne:)
Składniki:
olej do smażenia,Ciasto:
mąka - 2 szklanki,
olej - 2 łyżki,
woda - 1/2 szklanki,
sól - 1/2 łyżeczki,wódka/spirytus - 2 łyżka,Nadzienie:
mięso mielone - 250 g
woda - 1/4 szklanki
sól do smaku,
pieprz - do smaku,
czosnek - 1 ząbek,
cebula - 1/2 śrdeniej,czerwona
słodka papryka - 1/4 łyżeczki,Jak zrobić:W garnku podgrzewamy
olej i
wodę. Gdy są gorące dosypujemy
mąkę i energicznie mieszamy. Zestawiamy z ognia, mączną masę przekładamy na stolnicę, czekamy, aż ostygnie na tyle, że będziemy mogli bezpiecznie dotykać masy ręką. Robimy na środku dołek, wsypujemy
sól i wlewamy
spirytus. Energicznie zagniatamy ciasto, w miarę potrzeby podsypujemy
mąką, ciasto ma odchodzić od ręki - odkładamy ciasto, aby odpoczęło i zajmujemy się przygotowaniem farszu. jest bardzo prosty - do surowego
mięsa dokładamy posiekane
czosnek i
cebulę, doprawiamy
przyprawami i dolewamy
wodę.Ciasto będziemy nadziewać SUROWYM
mięsem, dodatek
wody sprawi, że po rozgryzieniu gotowego pieroga będzie w środku pyszny sosik.Ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy z niego duże koła (np. przy użyciu talerzyka deserowego), na każdy okrąg ciasta nakładamy nadzienie (nie za dużo, aby nie wypływała
woda) i starannie zalepiamy. Ulepiony pieróg od razu wrzucamy na rozgrzany
olej - smażymy w głębokim tłuszczu do uzyskania pięknego złotego koloru.
Mięso w środku będzie usmażone, jak
pisałam po rozgryzieniu z pieroga wydobywa się pyszny sosik/rosołek.ps. Na początku sprawiało mi trudność dokładne ulepienie tak dużych pierogów. Konieczne jest BARDZO dokładne zlepienie pieroga - w innym przypadku
woda z
mięsa wydobędzie się na zewnątrz i tłuszcz będzie pryskał.ps2. zachęcam do użycia
alkoholu - ograniczy wchłanianie tłuszczu do ciasta.