Wykonanie
Delikatne
mięsko w aromatycznej panierce, czyli klasyk w innej odsłonie :)Świetny dodatek do
pieczywa, mój syn bardzo poleca :)))

1 kg
schabu bez kościzalewa na 24 godziny:1,5 litra zimnej
wody2 płaskie łyżki
soli1 łyżeczka
czarnego pieprzu1 łyżeczka
słodkiej papryki2 zmiażdżone ząbki
czosnkudo obsypania przed pieczeniem:
czarny pieprzsłodka papryka4 łyżki ostrej lub łagodnej
musztardy (sarepska, delikatesowa, stołowa)4 – 5 łyżek
mąki pszennejSchab myjemy. Składniki zalewy mieszamy ze sobą, wlewamy do miski, wkładamy
mięsko (ma być całkowicie przykryte), wstawiamy do lodówki na 24 – 36 godzin. Po tym czasie
mięso myjemy, osuszamy posypujemy
pieprzem i
papryką, smarujemy
musztardą.

Następnie przy pomocy sitka posypujemy dokładnie
mąką.
Mięso zawijamy delikatnie w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut.Po około 30 minutach pieczenia folię z wierzchu rozrywamy i do końca pieczenia rumienimy „.skorupkę”, czyli
schab siedzi w piekarniku jeszcze około 40 minut.
