Wykonanie
1 kg
schabu bez kościzalewa na 24 godziny:1,5 litra zimnej
wody2 płaskie łyżki
soli1 łyżeczka
czarnego pieprzu1 łyżeczka
słodkiej papryki2 zmiażdżone ząbki
czosnkuprzed pieczeniem:
sól,
pieprz czarnysłodka papryka2 łyżki
majeranku2 łyżki ostrej
musztardy ( opcjonalnie)
Schab myjemy. Składniki zalewy mieszamy ze sobą, wlewamy do miski, wkładamy
mięsko (ma być całkowicie przykryte), wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie
mięso myjemy, osuszamy, posypujemy
pieprzem i
papryką, smarujemy
musztardą ( opcjonalnie), posypujemy obficie
majerankiem.Delikatnie zawijamy w folię aluminiową, nie dociskając jej do
mięsa z góry.Szerokie naczynie żaroodporne zalewamy zimną
woda na wysokość około 2 cm, układamy
mięso zawinięte w folię.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut.Po około 50 minutach pieczenia folię z wierzchu rozrywamy i do końca w/w czasu rumienimy „skorupkę”, czyli
schab siedzi w piekarniku jeszcze około 15 - 20 minut.