ßßß Cookit - przepis na schab pieczony z majerankiem

schab pieczony z majerankiem

nazwa

Wykonanie

1 kg schabu bez kości
zalewa na 24 godziny:
1,5 litra zimnej wody
2 płaskie łyżki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 zmiażdżone ząbki czosnku
przed pieczeniem:
sól, pieprz czarny
słodka papryka
2 łyżki majeranku
2 łyżki ostrej musztardy ( opcjonalnie)
Schab myjemy. Składniki zalewy mieszamy ze sobą, wlewamy do miski, wkładamy mięsko (ma być całkowicie przykryte), wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso myjemy, osuszamy, posypujemy pieprzem i papryką, smarujemy musztardą ( opcjonalnie), posypujemy obficie majerankiem.
Delikatnie zawijamy w folię aluminiową, nie dociskając jej do mięsa z góry.
Szerokie naczynie żaroodporne zalewamy zimną woda na wysokość około 2 cm, układamy mięso zawinięte w folię.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut.
Po około 50 minutach pieczenia folię z wierzchu rozrywamy i do końca w/w czasu rumienimy „skorupkę”, czyli schab siedzi w piekarniku jeszcze około 15 - 20 minut.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/09/schab-pieczony-z-majerankiem.html