Wykonanie
Wreszcie mam
szynkowar. Myśl o jego zakupie kiełkowała we mnie od jakiegoś czasu i wreszcie ją zrealizowałam. Bardzo się cieszę, że to zrobiłam bo domowa
wędlina jest rewelacyjna. Robiłam już
mielonkę ale nie mogłam jej pokazać bo tak szybko zniknęła, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia a dzisiaj przedstawiam
schab. Zwykle do
schabu jestem sceptycznie nastawiona bo często wychodzi suchy ale nie ten. Ten było soczysty, delikatny i po prostu pyszny.
ŹródłoSkładniki:800g
schabu bez kości1 łyżka
majeranku1 gałązka świeżego
rozmarynu lub łyżeczka suszonego2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
słodkiej papryki14 g
soli5 g
soli peklującej
Schab obsypać
solą,
solą peklującą i wszystkimi
przyprawami, wstawić do lodówki na całą noc. Przyprawiony
schab zamknąć w szynkowarze i włożyć do garnka, który będzie zakrywał
szynkowar do 3/4 wysokości. Parzyć przez 60 minut od momentu, jak w wodzie pojawią się bąbelki. Po wyciągnięciu
szynkowar odwrócić zamknięty do gór dnem i zostawić do wystudzenia, następnie wstawić do lodówki na ok 10 godzin. Po tym czasie
schab w ziołach jest gotowy do jedzenia.Smacznego:)