Wykonanie
Pieczony
schab to pyszne rozwiązanie kiedy już nie mamy ochoty na kanapkę z
szynka lub
żółtym serem.Wychodzi tanio i szybko, bo
schab praktycznie piecze się sam, a mamy gwarancję smaku i jakości... no i nie musimy się zastanawiać ile jest w naszym
mięsku polepszaczy, wypełniaczy i innych wynalazków, które dominują w sklepowych szynkach.Taki
schab to samo zdrowie!

Potrzebujemy:1kg
schabupieprz ziołowysłodka paprykamajeranekczosnek staropolski
sólWykonanie:
Schab płuczemy pod
wodą i jeżeli to konieczne okrawamy z tłustych błon. Nacieramy dokładnie mieszanką ulubionych przypraw. Układamy w formie wyłożonej folią aluminiową lub wkładamy do rękawa do pieczenia. Całość wkładamy na 2 godziny do lodówki aby smaki się połączyły. Następnie pieczemy w piekarniku w 180 stopniach. Czas pieczenia w zależności od wielkości. Ja piekłam 1,5h.Podajemy w plastrach z sosem np. pieczeniowym albo
chrzanowym lub też serwujemy na kanapkach z dodatkiem
musztardy lub
chrzanu.
