ßßß Cookit - przepis na Schab dojrzewający w przyprawach

Schab dojrzewający w przyprawach

nazwa

Wykonanie

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać nad wyższością wędlin domowych nad kupnymi. Do tej pory jednak wszystkie te które jadłam zawsze były wędzone lub pieczone. Nigdy nie robiłam samodzielnie wędlin surowych dojrzewających. Gdy więc zobaczyłam dzisiejszą propozycję na blogu Co mi w duszy gra postanowiłam spróbować. Nie żałuję :) Wyszło pysznie więc polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
1 kg schabu
1/3 szkl cukru
1/3 szkl soli
mała główka czosnku (jeśli nie lubicie jego smaku zmniejszcie ilość)
20g słodkiej papryki w proszku
3 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 kopiate łyżki majeranku
Schab umyć obrać dokładnie z błonek i osuszyć. W misce obsypać go dokładnie cukrem, dobrze wydusić i odłożyć na 24 godziny
Po tym czasie schab opłukać, osuszyć i obsypać solą, wydusić i znów odłożyć na 24 godziny.
Czosnek obrać i drobniutko posiekać lub zmiksować. Paprykę, majeranek i pieprz wymieszać.
Schab opłukać osuszyć, obłożyć czosnkiem i dokładnie obtoczyć w przyprawach. Delikatnie wsadzić do pończochy, zawiązać i powiesić w przewiewnym miejscu na minimum 4-5 dni (im dłużej wisi tym lepiej przejdzie przyprawami, będzie twardszy i będzie lepiej się kroić). Po tym czasie schab jest gotowy. Doskonale smakuje cieniutko krojony i myślę że sprawdzi się na wielkanocnym stole.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/03/schab-dojrzewajacy-w-przyprawach.html