ßßß
Potrzebujesz:1kg schabu środkowego bez kości1 główkę czosnku1/3 szklanki cukru1/3 szklanki soli10g papryki słodkiej10 g papryki ostrej2 czubate łyżki majeranku3 łyżeczki pieprzu ziołowegoPrzygotowanie:Schab oczyścić z błon, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem uważając, by jego kawałki nie przykleiły się do mięsa.Porządnie natrzeć schab cukrem (jakbyśmy zagniatali ciasto - mocno gnieciemy schab z cukrem)Po upływie doby mięso płuczemy, osuszamy i nacieramy solą w ten sam sposób.Po upływie kolejnej doby porządnie płuczemy schab i osuszamy. Cały nacieramy obranym i drobno posiekanym czosnkiem. Przyklepujemy by przykleił się do mięsa.W miseczce mieszamy resztę przypraw i nacieramy nią mięso.Schab wsadzamy do uciętej nogawki rajstopy i zawiązujemy jej koniec. Podwieszamy w kuchni pod sufitem.Zostawiamy tak schab na minimum 4-5 dni. Lepszy jest po 7 dniach.Smacznego!Kilka moich uwag:Trzeciego dnia, gdy przyprawiamy schab zapach czosnku w mieszkaniu jest bardzo intensywny. Raczej nie jest to dobry dzień na przyjmowanie gości :)Schab bardzo ładnie się kroi i prezentuje na świątecznym stole. budzi zainteresowanie gości.Mimo braku obróbki termicznej schab jak najbardziej nadaje sie do spożycia i nie zepsuje sie szybko.