ßßß Cookit - przepis na Suszony schab

Suszony schab

nazwa

Wykonanie

W okresie przedświątecznym miałam tyle obowiązków, że na bloga zabrakło mi czasu. Robiłam natomiast zdjęcia potraw i wszystko niebawem nadrobię. Zaczynam od tego, co zaczęłam przygotowywać najwcześniej, tj suszony schab.
Już dość długi czas temu wypatrzyłam go u Danusi i równie długo zabierałam się do wypróbowania przepisu. W końcu się udało i jestem zachwycona. Mamy w domu pyszną wędlinę bez konserwantów, bez pompowania chemią i wodą. Przygotowanie schabu trwa tydzień ale nie zabiera nam zbyt dużo czasu sama praca.
Bardzo polecam ten schab, warto spróbować chociaż raz go zrobić.
Potrzebujesz:
1kg schabu środkowego bez kości
1 główkę czosnku
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki soli
10g papryki słodkiej
10 g papryki ostrej
2 czubate łyżki majeranku
3 łyżeczki pieprzu ziołowego
Przygotowanie:
Schab oczyścić z błon, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem uważając, by jego kawałki nie przykleiły się do mięsa.
Porządnie natrzeć schab cukrem (jakbyśmy zagniatali ciasto - mocno gnieciemy schab z cukrem)
Po upływie doby mięso płuczemy, osuszamy i nacieramy solą w ten sam sposób.
Po upływie kolejnej doby porządnie płuczemy schab i osuszamy. Cały nacieramy obranym i drobno posiekanym czosnkiem. Przyklepujemy by przykleił się do mięsa.
W miseczce mieszamy resztę przypraw i nacieramy nią mięso.
Schab wsadzamy do uciętej nogawki rajstopy i zawiązujemy jej koniec. Podwieszamy w kuchni pod sufitem.
Zostawiamy tak schab na minimum 4-5 dni. Lepszy jest po 7 dniach.
Smacznego!
Kilka moich uwag:
Trzeciego dnia, gdy przyprawiamy schab zapach czosnku w mieszkaniu jest bardzo intensywny. Raczej nie jest to dobry dzień na przyjmowanie gości :)
Schab bardzo ładnie się kroi i prezentuje na świątecznym stole. budzi zainteresowanie gości.
Mimo braku obróbki termicznej schab jak najbardziej nadaje sie do spożycia i nie zepsuje sie szybko.
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/04/suszony-schab.html