Wykonanie
W tym roku
schab ten cieszył się dużym powodzeniem wśród blogerów. Nie ukrywam, że jakiś czas temu przykuł również moja uwagę.
Schab okazał się bardzo smaczny, kruchy ale nie suchy. Idealny jako
wędlina do
chleba, zakąska czy przekąska. Przepis z bloga Gospodyni miejska .
Składniki :1 kg
schabu bez kości1 L
mleka1/2 łyżki
słodkiej papryki1 łyżka
majeranku1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu2 ząbki
czosnku2 łyżki
olejuPrzyprawy mieszamy w niewielkiej miseczce.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Mięso nacieramy
olejem,
czosnkiem oraz
przyprawami. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Schab przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy
mlekiem (
mleko nie przykryje całego
mięsa ) i pieczemy bez przykrycia w 200°C przez 1 godzinę. Od czasu do czasu
schab nalezy polać
mlekiem w którym się piecze.Po tym czasie
mięso zostawiamy w uchylonym piekarniku az wystygnie. Wyciągamy z
mleka, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 12 godzin do lodówki. Dopiero po tym czasie
schab jest kruchy, soczysty i gotowy do spożycia.Smacznego :)