Wykonanie
Schab pieczony w
mleku jest kruchy, delikatny i nie jest suchy. Doskonały do kanapek, jako pyszna, domowa
wędlina :-)Składniki:ok. 1 kg
schabu bez kościok. 1 litra
mlekaulubione
przyprawy:
papryka,
pieprz,
sól,
majeranek,2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskęodrobina
olejuWykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć
olejem z rozgniecionym
czosnkiem. Następnie oprószyć
mieszanką przypraw. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).Po tym czasie
schab wyjąć z folii i przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać
mlekiem. Nie zakryje całego
mięsa,
mleko ma sięgać do 3/4 naczynia.Piec ok. 1 godz. w temp. 200 st.C, od czasu do czasu polewając
mięso mlekiem.Studzić przy otwartych drzwiach piekarnika.Po wystudzeniu, wyjąć
schab z naczynia, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.Smacznego :-)