Składniki na 6 porcj:500 g schabu bez kości125 g śliwek suszonych1 łyżka stołowa oleju roślinnego1 łyżeczka soku z cytrynymajeranek otartyczosnek granulowany bądź świeżymielona papryka słodkapieprz do smakusól do smakuSposób przygotowania:Mięso oprószyć przyprawami: solą, pieprzem, słodką papryką oraz majerankiem. Następnie wstawić do lodówki na 2 godziny. Marynatę można zrobić także poprzedniego dnia.Śliwki umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i skropić sokiem z cytryny.W schabie naciąć kieszeń (wbijając nuż wzdłuż mięsa i wykonując kilka ruchów kołowych w jednym kierunku). Następnie wypełnić kieszeń śliwkami.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso równomiernie z każdej strony.Piekarnik rozgrzać do 180 °C. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika i piec przez około 1 godzinę.