Pyszny schab ze śliwką, obowiązkowy na każde święta, imieniny, i do zabrania na wakacje. Znika bardzo szybko.Składniki:1 kg schabu bez kości15 dag suszonych śliwekolejsólpieprzsłodka paprykamajeranekbazyliazioła prowansalski4 ząbki czosnkuMięso posolić i posypać pieprzem. Zrobić marynatę. Czosnek wycisnąć lub drobno pokroić. Olej wymieszać z dużą ilością wszystkich przypraw i czosnku. W schabie zrobić dziurę na wylot. Natrzeć mięso dobrze marynatą, w środku również. Wepchnąć śliwki do środka dosyć gęsto. Końce schabu spiąć wykałaczkami, by śliwki nie wypłynęły. Wstawić schab na noc do lodówki.Obwiązać sznurkiem. Piec w rękawie foliowym i naczyniu żaroodpornym godzinę. Po 20 minutach pieczenia zrobić dziurę w rękawie.