Wykonanie

Domowe
wędliny jak wiadomo najlepsze..ja kupuję również czasem i w sklepie, ale tylko
kiełbasę..a takiego typu
wędliny jak
schab,
polędwica ,
boczek itp..robimy sami w domu..tym razem zrobiłam polędwiczkę pieczoną w
mleku..Pomysł na takie pyszne
mięsko znalazłam tutaj ..można wykorzystać także inny rodzaj
mięsa np.
schab..Pierwszy raz piekłam
mięso w
mleku i miałam pewne obawy [ zresztą moja córka też].ale jak widać
mięsko wyszło pyszne.1 kg
schabu bez kości /
polędwicy1 litr
mleka (u mnie 2%)1/2 łyżki
słodkiej papryki1 łyżka
majeranku1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu2 ząbki
czosnku2 łyżki
olejuCzosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Wymieszać z
przyprawami i
olejem, następnie natrzeć dokładnie
mięso, przykryć folią spożywczą i wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.Przełożyć do naczynia żaroodpornego,zalać
mlekiem (
mleko nie przykryje całego
schabu).Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę. Podczas pieczenia od czasu do czasu polewać
mięso mlekiem z naczynia.Po upieczeniu otworzyć piekarnik i trzymać w nim
mięso, aż do całkowitego wystudzenia.Wystudzone
mięso wyjąć z
mleka, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dopiero po upływie tego czasu
mięso będzie kruche i soczyste.

