ßßß Cookit - przepis na Schab przekładany

Schab przekładany

nazwa

Wykonanie

Aromatyczne i smaczne danie mięsne z piekarnika. Dodatki warzywne możemy dobierać według własnego upodobania. W moim schabie znalazła się cebula i papryka.
Składniki :
- około 1,5 kg schabu bez kości,
- cebula,
- papryka świeża,
- sól, pieprz,
- papryka słodka mielona,
- świeży i suszony rozmaryn,
- świeży i suszony tymianek,
- majeranek,
- czosnek granulowany.
Wykonanie :
Mięso naciąć w plastry, nie przecinając do końca. Wszystkie przyprawy ( oprócz świeżych) w równych ilościach wymieszać i natrzeć nimi mięso. W nacięcia wkładać krążki cebuli i paski papryki. Posypać świeżymi ziołami i włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć i piec w piekarniku, w temperaturze około 180 stopni, przez 1,5 - 2 godzin w zależności od grubości schabu. Miękkość sprawdzić wbijając szpikulec lub odskubać kawałek mięsa i posmakować.Jeśli jest miękkie naczynie odkryć i piec do lekkiego zrumienienia.
Polecam również schab nadziewany suszonymi pomidorami i schab kresowy
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/08/schab-przekadany.html