Wykonanie
Kolejna domowa
wędlina to
schab. Tym razem nie gotowany, a pieczony w siatce. Siatka
daje nam to że
schab uformuje nam
wędlinę i dobrze będzie się kroiła po upieczeniu. Jest pyszna bez dodatków, ale na świąteczny stół podajemy ją z
chrzanem i
ćwikłą bądź
musztardą. Polecam!
Składniki :* kg
schabu bez kości* łyżka
majeranku* łyżka czerwonej mielonej
słodkiej papryki* łyżka
soli* 5 ząbków
czosnku* dodatkowo ulubione
przyprawyPrzygotowanie :
Czosnek rozetrzeć z
solą, kilka plasterków zostawić do włożenia do siatki. Dodać pozostałe
przyprawy i dokładnie natrzeć
schab. Można dodać łyżeczkę
oliwy. Tak przygotowane
mięso odstawić pod przykryciem do lodówki na około trzy godziny. Włożyć
schab do siatki, wrzucić kilka plasterków
czosnku, zawiązać.
Mięso włożyć do rękawa, piec około godzinę dwadzieścia minut w 180 stopniach. Od razu po upieczeniu wyciągnąć z worka, odstawić na półmisek do całkowitego wystygnięcia, kroić na plasterki. Podawać z ulubionymi dodatkami.