ßßß
Składniki:1 kg schabu1/2 szklanki cukru1/2 szklanki solidowolne przyprawy - u mnie majeranek, czosnek, pieprz, paprykapończocha (ewentualnie duża skarpeta)1. Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do pojemnika, dokładnie nacieramy cukrem i wkładamy do lodówki na 36 godzin.2. Odlewamy płyn, który uciekł z mięsa (trochę go będzie, więc pojemnik nie może być zbyt płytki), schab myjemy, osuszamy i tym razem wkładamy do pojemnika dokładnie nacierając go solą. Odkładamy do lodówki również na 36 godzin.3. Odlewamy płyn, schab myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami: majerankiem, czosnkiem, pieprzem i mieloną papryką. Wkładamy do lodóki na dobę.4. Schab wraz z przyprawami przekładamy do pończochy (ewentulanie dużej skarpety) i wieszamy go w przewiewnym, suchym miejscu (u mnie kuchenny karnisz). Schab powinien wisieć 4 doby.5. Gotowy schab kroimy w bardzo cienkie plastry (podobnie jak szynkę parmeńską czy polędwicę łososiową, którą przypomina).Mój schabik wyszedł miękki, wilgotny, delikatny i pachnący, zyskał również bardzo pozytywne opinie wśród testującej go grupy, stąd też został zakwalifikowany do zamieszczania go na blogu:)