Wykonanie
Moja wersja przysmaku z kuchni śląskiej. Pyszna zarówno na ciepło jak i do kanapek, do tego prosta jak drut, polecam :)
1 kg
schabu bez kości250 - 300 gramów
kiełbasy typu śląska ( kawałek długości
schabu)
sóldodatkowo do natarcia otworu:
słodka paprykasólczarny pieprzmarynata:2 łyżki
oleju2 ząbki
czosnku0,5 łyżeczki
czarnego pieprzu0,5 łyżeczki
słodkiej papryki1 płaska łyżeczka
majerankuSchab myjemy i osuszamy. Wzdłuż
mięsa, długim,
ostrym nożem robimy nacięcie na taką szerokość aby wepchnąć
kiełbasę. Otwór w środku nacieramy
solą,
pieprzem i
słodką papryką, wpychamy
kiełbasę (może wystawać na końcach).
Całość
mięsa nacieramy obficie
solą.Składniki marynaty łączymy ze sobą (
czosnek przeciskamy przez praskę).Nacieramy obficie
mięso, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 12 - 24 godziny.
Po tym czasie
mięso (razem z folią aluminiową) układamy w naczyniu żaroodpornym o szerokim i płaskim dnie. Na dno wylewamy 250 ml zimnej
wody.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy
schab i pieczemy około 70 minut. Na 20 minut przed końcem rozrywamy folię z wierzchu i rozchylamy ją by
mięso się podpiekło, gotowe.