ßßß


1 kg schabu bez kości250 - 300 gramów kiełbasy typu śląska ( kawałek długości schabu)sóldodatkowo do natarcia otworu:słodka paprykasólczarny pieprzmarynata:2 łyżki oleju2 ząbki czosnku0,5 łyżeczki czarnego pieprzu0,5 łyżeczki słodkiej papryki1 płaska łyżeczka majerankuSchab myjemy i osuszamy. Wzdłuż mięsa, długim, ostrym nożem robimy nacięcie na taką szerokość aby wepchnąć kiełbasę. Otwór w środku nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką, wpychamy kiełbasę (może wystawać na końcach).
Całość mięsa nacieramy obficie solą.Składniki marynaty łączymy ze sobą (czosnek przeciskamy przez praskę).Nacieramy obficie mięso, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 12 - 24 godziny.

Po tym czasie mięso (razem z folią aluminiową) układamy w naczyniu żaroodpornym o szerokim i płaskim dnie. Na dno wylewamy 250 ml zimnej wody.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy schab i pieczemy około 70 minut. Na 20 minut przed końcem rozrywamy folię z wierzchu i rozchylamy ją by mięso się podpiekło, gotowe.