Wykonanie
Świetna domowa
wędlina, na którą warto czekać 7 dni :), bardzo polecam :)
około 1 kg
szynki wieprzowejzalewa:1,25 litra przegotowanej ciepłej
wody1 łyżeczka
słodkiej papryki0 , 5 łyżeczki ostrej (opcjonalnie)40 gramów
soli peklowej (użyłam z Galeo)1 łyżeczka
czarnego pieprzudodatkowo przed pieczeniem:
pieprz czarny,
papryka słodka i ostra1 łyżeczka
majerankuSz ynkę dokładnie myjemy i osuszamy,
ostrym szpik ulcem (o grubości wykałaczki) nakłuwamy
mięso w wielu miejscach.W wodzie rozpuszczamy
sól, dokładnie mieszamy,
wodę schładzamy całkowicie, dodajemy pozostałe
przyprawy, wkładamy
mięsko, wstawiamy do lodówki na 7 dni. Codziennie, minimum 1 raz odwracamy
szynkę na drugą stronę.Po upływie tego czasu
mięso myjemy, osuszamy, posypujemy
przyprawami i wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy około 65 - 70 minut w temperaturze 200 stopni.