ßßß
około 1 kg szynki wieprzowejzalewa:1,25 litra przegotowanej ciepłej wody1 łyżeczka słodkiej papryki0 , 5 łyżeczki ostrej (opcjonalnie)40 gramów soli peklowej (użyłam z Galeo)1 łyżeczka czarnego pieprzudodatkowo przed pieczeniem:pieprz czarny, papryka słodka i ostra1 łyżeczka majerankuSz ynkę dokładnie myjemy i osuszamy, ostrym szpik ulcem (o grubości wykałaczki) nakłuwamy mięso w wielu miejscach.W wodzie rozpuszczamy sól, dokładnie mieszamy, wodę schładzamy całkowicie, dodajemy pozostałe przyprawy, wkładamy mięsko, wstawiamy do lodówki na 7 dni. Codziennie, minimum 1 raz odwracamy szynkę na drugą stronę.Po upływie tego czasu mięso myjemy, osuszamy, posypujemy przyprawami i wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy około 65 - 70 minut w temperaturze 200 stopni.