ßßß Cookit - przepis na peklowana szynka pieczona

peklowana szynka pieczona

nazwa

Wykonanie

Świetna domowa wędlina, na którą warto czekać 7 dni :), bardzo polecam :)
około 1 kg szynki wieprzowej
zalewa:
1,25 litra przegotowanej ciepłej wody
1 łyżeczka słodkiej papryki
0 , 5 łyżeczki ostrej (opcjonalnie)
40 gramów soli peklowej (użyłam z Galeo)
1 łyżeczka czarnego pieprzu
dodatkowo przed pieczeniem:
pieprz czarny, papryka słodka i ostra
1 łyżeczka majeranku
Sz ynkę dokładnie myjemy i osuszamy, ostrym szpik ulcem (o grubości wykałaczki) nakłuwamy mięso w wielu miejscach.
W wodzie rozpuszczamy sól, dokładnie mieszamy, wodę schładzamy całkowicie, dodajemy pozostałe przyprawy, wkładamy mięsko, wstawiamy do lodówki na 7 dni. Codziennie, minimum 1 raz odwracamy szynkę na drugą stronę.
Po upływie tego czasu mięso myjemy, osuszamy, posypujemy przyprawami i wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy około 65 - 70 minut w temperaturze 200 stopni.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/03/peklowana-szynka-pieczona.html