ßßß Cookit - przepis na Mielonka pietruszkowa z szynkowara

Mielonka pietruszkowa z szynkowara

nazwa

Wykonanie

Odkurzyliśmy nasz szynkowar i porobiliśmy w nim parę rzeczy. Niezbyt często go używamy, zwykle wędliny wędzimy lub pieczemy. Ale szynkowar to fajne urządzenie, warto mieć je w kuchni. Dla tych co nie wiedzą co to jest, wyjaśniamy: to takie niewielkie urządzenie, zwykle walec (ale czasem sześcian) do którego wkłada się mięso (w całości lub w kawałkach), zamyka tłokiem i gotuje w garnku. Pod wpływem gotowania tłok prasuje mięso i robi się fajna wędlina. Zdecydowanie przydatna, gdy nie macie innej możliwości przyrządzania domowych wędlin. Teraz więc mamy dla was pietruszkową mielonkę, a za parę dni wrzucimy przepis na mortadelę.
900 g karkówki
3 ząbki czosnku
5 łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki
1 łyżka soli peklowej
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka czarnego pieprzu
100 ml wody
Karkówkę rozdrabniamy (niezbyt drobno) w melakserze lub mielimy w maszynce do mięsa na średniej grubości sitku. Dodajemy sól peklową, mieszamy i wkładamy w misce do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatynę i wszystkie pozostałe przyprawy. Wlewamy wodę i porządnie wyrabiamy aż mięso ją wchłonie.
Do szynkowaru wkładamy woreczek, a dopiero w nim układamy ciasno przygotowane mięso. Woreczek zawiązujemy i zamykamy szynkowar.
Szynkowar wkładamy do garnka i parzymy 2 godziny w 80-85 stopniach. Po tym czasie przekładamy go do zimnej wody do ostudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wkładamy na noc do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2015/10/mielonka-pietruszkowa-z-szynkowara.html