Wykonanie
Odkurzyliśmy nasz
szynkowar i porobiliśmy w nim parę rzeczy. Niezbyt często go używamy, zwykle
wędliny wędzimy lub pieczemy. Ale
szynkowar to fajne urządzenie, warto
mieć je w kuchni. Dla tych co nie wiedzą co to jest, wyjaśniamy: to takie niewielkie urządzenie, zwykle walec (ale czasem sześcian) do którego wkłada się
mięso (w całości lub w kawałkach), zamyka tłokiem i gotuje w garnku. Pod wpływem gotowania tłok prasuje
mięso i robi się fajna
wędlina. Zdecydowanie przydatna, gdy nie macie innej możliwości przyrządzania domowych
wędlin. Teraz więc mamy dla was
pietruszkową mielonkę, a za parę dni wrzucimy przepis na
mortadelę.900 g
karkówki3 ząbki
czosnku5 łyżek posiekanej świeżej
natki pietruszki1 łyżka
soli peklowej1 łyżka
majeranku1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
żelatyny1 łyżeczka
czarnego pieprzu100 ml
wodyKarkówkę rozdrabniamy (niezbyt drobno) w melakserze lub mielimy w maszynce do
mięsa na średniej grubości sitku. Dodajemy
sól peklową, mieszamy i wkładamy w misce do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
żelatynę i wszystkie pozostałe
przyprawy. Wlewamy
wodę i porządnie wyrabiamy aż
mięso ją wchłonie.Do
szynkowaru wkładamy woreczek, a dopiero w nim układamy ciasno przygotowane
mięso. Woreczek zawiązujemy i zamykamy
szynkowar.
Szynkowar wkładamy do garnka i parzymy 2 godziny w 80-85 stopniach. Po tym czasie przekładamy go do zimnej
wody do ostudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wkładamy na noc do lodówki.Smacznego!