ßßß
Domowa biała kiełbasa... nie ma nic lepszego do świątecznego żurku. Kiełbasę możemy też upiec w białym winie z dodatkiem cebuli. Jeśli nie będziecie zużywać od razu całej kiełbasy można ją zamrozić surową i wtedy zaparzyć po rozmrożeniu. Pamiętajmy, żeby białą kiełbasę parzyć w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Nie powinno się jej gotować, bo traci wtedy cały smak i staje się wiórowata. Na blogu znajdziecie także przepis na biała kiełbasę z dodatkiem wołowiny (tutaj).Inspiracja Wędliny domowe .
Czas przygotowania: 2 dniProporcje na ok. 5 kg kiełbasySkładniki:3,5 kg szynki wieprzowej1 kg podgardla0,75 kg boczku90 g soli kamiennej niejodowanej10 pieprzu czarnego świeżo zmielonego10 g majeranku40 g czosnkuok. 350 ml zimnej wodyjelita wieprzowe cienkie





Wykonanie:Mięso kroimy na 2 cm kawałki, wkładamy do dużej miski, posypujemy solą i mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Miskę przykrywamy (ja używam plastikowych wiaderek) i wkładamy do lodówki na 40-48 godzin.Jelita płuczemy parę razy zimną wodą, a następnie zalewamy je zimną wodą w miseczce i zostawiamy.Po tym czasie odkładamy z miski około 1 kg mięsa z szynki, resztę mielimy maszynką do mielenia z sitem numer 10. Natomiast mięso z szynki mielimy przy użyciu sitka nr 13.Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy również wodę, jej ilość zależy od mięsa, gotowa masa nie może być zbyt wilgotna.Mięso wstępnie mieszamy w misce, a następnie przekładamy partiami do malaksera, który dokładnie wymasuje mięso. Powinno być kleiste.Gotową masą na kiełbasę nadziewamy jelita, formując kiełbaski o długości 18-20 cm.Kiełbasa jest gotowa do parzenia.