Wykonanie
Ten
schab jest rzeczywiście rewelacyjny. Nie wymaga ani dużego wkładu pracy, ani też specjalnych umiejętności kulinarnych. Uda się każdemu, kto zechce go zrobić. Jest delikatny, kruchutki i smaczniutki. Przepis znany jest mi od wielu lat, ale szczerze przyznam, że nie od razu z niego skorzystałam. Wahałam się, bo miałam wątpliwości co do efektu końcowego.Nie
dawałam wiary swojej koleżance, która mnie zapewniała, że jest rewelacyjny. Moje obawy wynikały z bardzo krótkiego czasu gotowania
mięsa. Gdy wreszcie przełamałam swoje
opory, robię ten pyszny schabik co jakiś czas, bo warto!Można go podać do
pieczywa lub wykorzystać do dania obiadowego. Sądzę, że wielu Wam jest znany, ale postanowiłam go zamieścić na swoim blogu. A nuż się komuś przyda ten przepis, kto nie znał go dotychczas, a dla mnie będzie to kolejny wpis dla uporządkowania własnych notatek kulinarnych.
Składniki :ok. 1,20 kg
schabudo nacierania :2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
papryki słodkiej mielonej¼ łyżeczki
pieprzu czarnego mielonego3 łyżeczki
majeranku1 łyżeczka
ziół prowansalskich2 duże zęby
czosnkudo gotowania :2 łyżki
soli1 łyżka
cukru1 łyżeczka
papryki słodkiej mielonej1 łyżeczka
ziół prowansalskich¼ łyżeczki
pieprzu czarnego mielonego4 łyżki
majonezu3 - 5 ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowe1 - 2 łyżeczki
majeranku3 litry
wodyWykonanie :
Schab dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Pozostałe składniki mieszamy i nacieramy całą powierzchnię
mięsa. Owijamy w cienką, przezroczystą folię do żywności, przez jakiś czas jeszcze ugniatamy, aby
przyprawy bardziej wnikły w
mięso i wkładamy do lodówki na 1 - 2 doby.W garnku o grubym dnie wlewamy 3 litry
wody, dodajemy wszystkie składniki jak wyżej (
majonez dobrze jest wcześniej rozetrzeć z niewielką ilością lekko ciepłej
wody, wówczas ładniej się nam rozpuści). Otrzymaną marynatę mieszamy i wkładamy
mięso ( folię zdejmujemy, przypraw nie usuwamy). Stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 - 15 minut. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy
schab w marynacie na ok. 12 godzin ( np. na noc).Po tym czasie garnek z
mięsem zatopionym w marynacie ponownie stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 10 - 15 minut. I znowu jak wcześniej odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wyjmujemy z marynaty , kładziemy na półmisek celem osiąknięcia (
ziołowej otoczki raczej nie usuwamy), owijamy w świeżą folię spożywczą i schładzamy w lodówce ( na noc). Rano
schab gotowy jest do spożycia.
Polecam również :W kuchni na wesoło :Idą dwaj podróżni przez pustynię. Nagle jeden pyta:- Masz coś do picia?- Mam, oranżadę w proszku!