Wykonanie
Do domowych
wędlin nie muszę chyba nikogo przekonywać - w dobie szerokiej oferty sklepowych smakołyków nafaszerowanych ulepszaczami nie ma to jak domowe, 100% pewne i zdrowe
wędlinki.
Schab dotychczas piekłam w piekarniku, tudzież suszyłam w skarpecie (polecam!). Tym razem wzięłam się za wersję gotowaną i przyznam, że to chyba najlepsze rozdanie!
Mięso wyszło mięciutkie i soczyste nie tracąc jednocześnie na aromacie, dzięki wcześniejszym marynatom i zalewie, w której był gotowany.
Schab gotowany
Składniki :Przygotowując opierałam się na recepturze z bloga: wkuchennymoknie.ok. 1,20 kg
schabudo nacierania :2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
papryki słodkiej mielonej¼ łyżeczki
pieprzu czarnego mielonego3 łyżeczki
majeranku1 łyżeczka
ziół prowansalskich2 duże zęby
czosnkudo gotowania :2 łyżki
soli1 łyżka
cukru1 łyżeczka
papryki słodkiej mielonej1 łyżeczka
ziół prowansalskich¼ łyżeczki
pieprzu czarnego mielonego4 łyżki
majonezu3 - 5 ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowe1 - 2 łyżeczki
majeranku3 litry
wodyWykonanie :
Schab po umyciu i osuszeniu natrzyj przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Pozostałe składniki wymieszaj i nacieraj nimi całą powierzchnię
mięsa, a następnie
owiń mięso w cienką, przezroczystą folię do żywności, ugnieć je, aby
przyprawy bardziej wnikły w
mięso i włóż do lodówki na 1 - 2 doby.Do garnka o grubym dnie wlej 3 litry
wody, dodaj wszystkie składniki jak wyżej i wymieszaj (
majonez dobrze jest wcześniej rozetrzeć z niewielką ilością lekko ciepłej
wody, wówczas ładniej się nam rozpuści). Do otrzymanej zalewy włóż
mięso ( po zdjęciu folii, ale pozostawiając
przyprawy, w których leżakował). Postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj 10 - 15 minut. Później zestaw z ognia i pozostaw
schab w marynacie na ok. 12 godzin ( np. na noc).Po tym czasie garnek z
mięsem zatopionym w marynacie ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj kolejne 10 - 15 minut. I ponownie odstaw całość na ok. 12 godzin, następnie wyjmij z marynaty, odstaw do osiąknięcia i przełóż do schłodzenia w lodówce.