ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony w przyprawach

Schab pieczony w przyprawach

nazwa

Wykonanie

Za oknem coraz chłodniej, więc pora wrócić do produkcji własnych wędlin. Staram się unikać tych sklepowych z wiadomych względów...
Na pierwszy ogień idzie ta najprostsza, czyli schab wieprzowy. Ja preferuję ten z warkoczem, bo ma wtedy odrobinę tłuszczyku i po upieczeniu nie jest zbyt suchy. Oczywiście mieszanka przypraw zależny do Waszego gustu i smaku. Otoczka mojego schabu jest pikantna, gdyż nie żałowałam pieprzu !
Czy Wy też najbardziej lubicie wyjadać tę pyszną galaretkę, która się tworzy po włożeniu upieczonego schabu do lodówki ? :-)
Składniki:
1,5 kg schabu (u mnie z warkoczem)
sól
4 ząbki czosnku
pieprz czarny młotkowany
słodka papryka
opcjonalnie czerwony pieprz
Wykonanie:
Schab myjemy, ale nie wycieramy go do sucha, zostawiamy lekko wilgotny, żeby przyprawy dobrze się nam do niego przykleiły.
Czosnek ucieramy w moździerzu razem z solą, dodajemy paprykę i pieprz, mieszamy. Przyprawową masą dokładnie nacieramy schab, wkładamy do szklanego naczynia i odstawiamy w chłodnie miejsce na około 12 godzin.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno naczynia, w którym będzie pieczony schab skrapiamy olejem. Do piekarnika wkładamy zamknięte naczynie żaroodporne ze schabem i pieczemy przez 1,5 godziny.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/11/schab-pieczony-w-przyprawach.html