Wykonanie
Za oknem coraz chłodniej, więc
pora wrócić do produkcji własnych
wędlin. Staram się unikać tych sklepowych z wiadomych względów...Na pierwszy ogień idzie ta najprostsza, czyli
schab wieprzowy. Ja preferuję ten z warkoczem, bo ma wtedy odrobinę tłuszczyku i po upieczeniu nie jest zbyt suchy. Oczywiście
mieszanka przypraw zależny do Waszego gustu i smaku. Otoczka mojego
schabu jest pikantna, gdyż nie żałowałam
pieprzu !Czy Wy też najbardziej lubicie wyjadać tę pyszną
galaretkę, która się tworzy po włożeniu upieczonego
schabu do lodówki ? :-)Składniki:1,5 kg
schabu (u mnie z warkoczem)
sól4 ząbki
czosnkupieprz czarny młotkowany
słodka paprykaopcjonalnie
czerwony pieprzWykonanie:
Schab myjemy, ale nie wycieramy go do sucha, zostawiamy lekko wilgotny, żeby
przyprawy dobrze się nam do niego przykleiły.
Czosnek ucieramy w moździerzu razem z
solą, dodajemy
paprykę i
pieprz, mieszamy.
Przyprawową masą dokładnie nacieramy
schab, wkładamy do szklanego naczynia i odstawiamy w chłodnie miejsce na około 12 godzin.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno naczynia, w którym będzie pieczony
schab skrapiamy
olejem. Do piekarnika wkładamy zamknięte naczynie żaroodporne ze
schabem i pieczemy przez 1,5 godziny.