ßßß
Składniki na ciasto:3 szklanki mąki pszennej1 szklanka przegotowanej gorącej wody1 łyżeczka soliFarsz:500 g mięsa mielonego1 duża cebula2 ząbki czosnkupół pęczka natki pietruszki1 łyżka solipół szklanki przegotowanej wody
Z mąki, soli i wrzątku zagniatam szybko ciasto. Jest identyczne jak na pierogi. Odstawiamy na pół godziny aby odpoczęło. Drobno siekam cebulę, czosnek i natkę. Mieszam z mięsem, solą i wodą. Farsz wychodzi trochę wodnisty ale taki ma być. Z ciasta robimy rulon i odcinamy 1 centymetrowe plastry. Każdy plaster rozwałkowuję cieniutko na placki z około 15 cm średnicy. Na środku każdego układam mięsny farsz i zawijam aby powstały sakiewki. Ogonek zawijam aby chinkali nie rozkleiły się podczas gotowania. W garnku gotuję osoloną wodę i gdy zacznie wrzeć wkładam kilka pierożków. Pilnuję aby się nie posklejały. Gdy wypłyną na wierzch, wykładam na talerz. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Dekoruję natką.
W kolekcji moich magnesów, jest pamiątka z Gruzji, przywieziona w tamtym roku przez rodziców.A dla tych, którzy z piosenki Filipinek znają tylko słowa: "Batumi, ech Batumi, herbaciane pola Batumi..." cały utwór :)