Wykonanie
Chinkali to pierożki pochodzące z kuchni kaukaskiej, bardzo popularne w Gruzji. W smaku przypominają nasze pierogi. Z tą różnicą, że do chinkali wkładane jest
mięso mielone surowe, a nie gotowane. Sposób spożycia też jest nietypowy, ponieważ nie używa się sztućców. Trzeba chwycić za czubek pierożka, nagryźć kawałek, wyssać
bulion, który powstał podczas gotowania i zająć się resztą.Składniki
mięso mielone baranina lub
wołowina, 500 gduża
cebula, 1 sztuka
sól,
pieprz kolorowynatka pietruszki, 1 duży pęczek
woda, 300 ml
mąka pszenna, 380 gSposób przygotowania
Mięso zmiksować z
cebulą. Przyprawić
solą i
pieprzem. Dodać połowę posiekanej
natki pietruszki i 100 ml
wody. Dokładnie wymieszać.Z
mąki i pozostałej
wody zarobić ciasto, przyprawić
solą. Ciasto powinno być twarde. Podzielić je na 15 części. Każdą rozwałkować na placek o średnicy 15 cm.Nakładać po łyżce farszu. Formować chinkali. Brzeg ciasta składać w falbankę. Górę pierożka mocno ścisnąć i lekko skręcić, następnie zbędny „komin” odciąć nożyczkami.Chinkali gotować w osolonej wodzie ok. 8 min., aż obrócą się „do góry nogami”. Podawać oprószone
kolorowym pieprzem i
natką pietruszki.
Przepis pochodzi z bloga Cooking & Eating.