Wykonanie
Co to są Chinkali?Chinkali - duże kołduny, wypełnione zupą. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączącą się zupę ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji.Tyle
mówi Wikipedia.A ja Wam mówię, żebyście spróbowali, bo są pyszne i nie tak trudne do przygotowania.Przepis i opis wykonania ze strony Palce Lizać .
Składniki: (proporcje na ok. 20 dużych pierożków)Ciasto:3 szklanki (ok. 450 g)
mąki pszennej2/3 szklanki
wody1/2 łyżeczki
solimąka do podsypywaniaFarsz:300 g
wołowiny150 g
wieprzowiny150 g
baraninyMożna zrobić z mieszanki wołowo-wieprzowej lub samej
wołowiny2
cebule3 łyżki posiekanej
natki pietruszki (nie dodałam)70 ml ciepłej
wody1/2 łyżeczki zmielonych nasion
kolendrysólświeżo zmielony
czarny pieprzWykonanie:Pracę można sobie ułatwić, kupując już zmielone
mięso.Krok 1
Mięso umyj, oczyść i przepuść przez maszynkę do
mięsa o grubych oczkach. Do zmielonego
mięsa dodaj drobno posiekaną
cebulę, posiekaną
natkę pietruszki,
kolendrę,
sól oraz świeżo zmielony
pieprz.Krok 2Wyrób farsz, następnie dodaj ciepłą
wodę i jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki.Krok 3Z
mąki i
wody zagnieć twarde ciasto. Dodaj
sól i wyrabiaj je tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby dodaj trochę
mąki lub
wody.Krok 4Z gotowego ciasta uformuj wałek o średnicy 4 cm i pokrój go na równe kawałki. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na krążek o średnicy 15 cm. Możesz też rozwałkować większy płat ciasta i wycinać krążki za pomocą np. miseczki.Krok 5Na środku każdego krążka ułóż farsz, chwyć obiema dłońmi za przeciwległe krańce placka i zlep ciasto pośrodku, a następnie powtórz tę czynność dookoła. Wtedy powstanie coś na kształ sakiewki z wyraźnym ogonkiem na górze. Uważaj, aby przy tej czynności nie porwać ciasta.Krok 6Pierożki gotuj partiami w garnku z osolonym wrzątkiem około 15 minut od chwili wrzucenia. Lekko mieszaj, aby nie przywarły do dna. Podawaj na ciepło posypane
pieprzem lub skropione
octem winnym.