ßßß Cookit - przepis na NADZIEWANE MAKARONOWE MUSZELKI

NADZIEWANE MAKARONOWE MUSZELKI

nazwa

Wykonanie

Witam wszystkich dziś zestaw obiadowy. Mam nadzieję, że przypadnie Wam smakowo do gustu moja propozycja makaronowych muszelek nadziewanych mięsem mielonym z serem mozzarella i sosem koperkowym.
Potrzebne będzie:
0,5 kg mięsa mielonego
makaron muszelki - ok. 22 szt.
ser mozzarella w kulkach - 1 opakowanie
olej
pieprz
sól
papryka słodka
papryka ostra
kminek
1 szt. cebula
3 ząbki czosnku
śmietana do sosów
Zaczynamy od mięsa mielonego. Na patelnie dajemy ok 2 łyżki oleju i mięso mielone podsmażamy. Dodajemy pieprz, paprykę ostrą i słodką do smaku oraz troszkę kminku. Również drobno posiekaną cebulę i czosnek. Ja akurat zblenderowałam cebulkę i czosnek więc były mało wyczuwalne.
Następnie w czasie, gdy mięsko się nam podsmaża wstawiamy osoloną wodę z łyżką oleju na makaron.
Po ugotowaniu makaronu zalewamy go zimną wodą i możemy nadziewać!!
Przygotowujemy sobie naczynie w którym będziemy wszystko zapiekać. I zabieramy się za nadziewanie. Ja do nadziewania wykorzystałam także ser mozzarella w kulkach.
Ilość nadzianych muszelek - mi wyszło 20 szt., ale proponuje ugotować kilka sztuk więcej, gdyby jakieś muszelki uległy rozdarciu podczas gotowania.
Nadziewamy po kolei każdą muszelkę. Ja do niektórych dodawałam kulkę sera mozzarella i mięsko.
Całość jeszcze posypałam startą mozzarellą i dałam do zapieczenia w piekarniku na góra 20 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
Na koniec podgrzewamy odrobinę śmietany do sosów i dodajemy koperku, pieprzu i odrobinę soli. Takim sosikiem polewamy nasze muszelki.
I gotowe SMACZNEGO!!!
Źródło:http://itsmylittleyummy.blogspot.com/2014/05/nadziewane-makaronowe-muszelki.html