Wykonanie
Przedstawiam Wam mój przepis na oswojone z niemożliwością zdobycia mieszanego
mięsa mielonego, podobne do chorwackich cevapcici, (tutaj: http://bialaglowka.blogspot.com/2013/07/cevapcici-chorwackie-kotleciki-z-grilla.html)
mielone kiełbaski grillowe.Są pysznie korzennie-aromatyczne i cudnie proste w przygotowaniu.Pyszna sprawa, w sam raz na letnie wypady za miasto, jak również na świeży pomysł na mielonego do obiadu. ;)500g mielonej
łopatki wieprzowej1 łyżeczka
tymianku1 średnia
cebula1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszkupół łyżeczki
pieprzu cayenne4 duże ząbki
czosnku1 łyżeczka
kminu rzymskiegopół łyżeczki
kolendry8 ziaren
ziela angielskiegopół łyżeczki
sodysól,
pieprzMięso przekładamy do miski.
Czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce lub przeciskamy przez praskę.
Cebulę drobno siekamy.Dodajemy ją oraz
czosnek do
mięsa i dobrze mieszamy.Kumin podprażamy na suchej patelni do momentu zbrązowienia.Przekładamy go do moździerza i miażdżymy.W moździerzu ugniatamy również ziarna
ziela angielskiego oraz
kolendry.Gdy każda z przypraw będzie już gotowa, posypujemy nimi
mięso, dodajemy również łyżeczkę suszonego
tymianku oraz
sodę i
papryki w proszku.Na koniec całość doprawiamy według uznania
solą oraz
pieprzem i dobrze wygniatamy w rękach przez kilka minut.Wyrobione
mięso zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.Około pół godziny przed smażeniem kotlecików-kiełbasek,
mięso wyjmujemy z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej.Następnie z małych porcji
mięsa formujemy niezbyt duże, owalne kotleciki i układamy je na patelni grillowej.Grillujemy na niewielkim żarze, aż
kiełbaski zaczną puszczać sok, a w środku nie będą surowe.Podajemy z frytkami lub świeżym
pieczywem i sosami (polecam
czosnkowy).Świetna alternatywa dla tradycyjnych kiełbasek. :)