ßßß Cookit - przepis na pikantna golonka bez skóry

pikantna golonka bez skóry

nazwa

Wykonanie

Mój mąż lubi kawał porządnego mięsa, ale pod warunkiem, że nie jest tłuste. Udało mi się kupić golonkę bez skóry i kości- samo mięsko. Uduszona w cebuli i pikantnych przyprawach świetnie smakowała z ziemniakami z piekarnika i kapustą.
Składniki:
2 cebule
2 ząbki czosnku
ostra papryka
słodka papryka
pieprz
1 łyżeczka soli zmiękczającej mięso
kolendra
ziele angielskie
liść laurowy
4 łyżki oleju
Mięso opłukać i natrzeć solą zmiękczającą. Odstawić na godzinę. Połowę oleju wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Natrzeć mięso. Cebulę pokroić w plastry. Resztę oleju rozgrzać z rondlu. Wrzucić cebulę a po chwili mięso. Obsmażyć szybko z każdej strony na złoto, podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem około godzinę. Podawać z ziemniakami w mundurkach z piekarnika i kapustą na słodko.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/07/pikantna-golonka-bez-skory.html