ßßß
Mój mąż lubi kawał porządnego mięsa, ale pod warunkiem, że nie jest tłuste. Udało mi się kupić golonkę bez skóry i kości- samo mięsko. Uduszona w cebuli i pikantnych przyprawach świetnie smakowała z ziemniakami z piekarnika i kapustą.Składniki:2 cebule2 ząbki czosnkuostra paprykasłodka paprykapieprz1 łyżeczka soli zmiękczającej mięsokolendraziele angielskieliść laurowy4 łyżki olejuMięso opłukać i natrzeć solą zmiękczającą. Odstawić na godzinę. Połowę oleju wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Natrzeć mięso. Cebulę pokroić w plastry. Resztę oleju rozgrzać z rondlu. Wrzucić cebulę a po chwili mięso. Obsmażyć szybko z każdej strony na złoto, podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem około godzinę. Podawać z ziemniakami w mundurkach z piekarnika i kapustą na słodko.