ßßß
Składniki:500 g mięsa (najlepiej wołowego ewentualnie wieprzowego)200 g pieczarek2 cebule1 czerwona paprykakawałek świeżego imbiru2 liście laurowe, ziele angielskie2 ząbki czosnkusól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, curry,2 łyżki olejuok. 1,5 litra wodyMięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką, curry, startym na tarce i mbirem i drobno posiekanym czosnkiem. Ostawić na kilka minut by mięso się zamarynowało w tym czasie przygotowując pieczarki - umyć je i pokroić w plastry. Mięso smażyć na rozgrzanym oleju, po kilku minutach dodać posiekaną w kostkę cebulę, a następnie przygotowane pieczarki. Całość dusić pod przykryciem kilka minut.W garnku zagotować wodę dodając do niej liście laurowe i ziele angielskie. Do wrzątku przełożyć zawartość patelni, zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i gotować całość do miękkości mięsa. Przyprawić do smaku papryką, curry, pieprzem i solą (można dodać łyżkę przecieru pomidorowego).Podawać w towarzystwie kaszy gryczanej.