ßßß Cookit - przepis na łopatka z rękawa

łopatka z rękawa

nazwa

Wykonanie

Mięsa z rękawa lubię za to że są aromatyczne i soczyste. Często piekę je w niedzielę, ale przyprawiam już w sobotę, zamykam w rękawie i chowam do lodówki. Wtedy mięsko przechodzi przyprawami i smakuje jeszcze lepiej.
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
2 łyżki oleju
Przyprawy, sól i rozgnieciony czosnek wymieszać z olejem i mieszanką natrzeć mięso. Umieścić je w rękawie do pieczenia i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia rękaw z mięsem umieścić w blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec około 90 minut. Kwadrans przed zakończeniem pieczenia rozciąć worek, żeby mięsko się zarumieniło.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/10/opatka-z-rekawa.html