ßßß
Przepis "sprzedała " mi znajoma, gdy jeszcze mieszkałam w Gdańsku.I to była miłość od pierwszego... ugryzienia ;)U nas koniecznie z sosem czosnkowym.Polecam Wam serdecznie, bo jestem pewna, że się w nich zakochacie.Zaczynamy?POTRZEBUJESZ:ok 1 kg ziemniaków- najlepiej sałatkowychsólpieprzkolendra zmielona- 1 opakowaniepapryka słodka- 3/4 opakowania4-5 łyżek oleju5 ząbków czosnku w skórce (opcjonalnie)WYKONANIE:1. Ziemniaki umyte i obrane (młode mogą być tylko wyszorowane) kroimy w półksiężyce.Wkładamy do żaroodpornego naczynia i doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, papryką i olejem.Solidnie mieszamy. Rzucamy niedbale czosnek w skórce.2. Rozgrzewamy do 220 stopni na termoobiegu, pieczemy do godziny (w zalezności od piekarnika)KONIECZNIE co jakiś czas musicie przemieszać ziemniaki.Nie pieczemy pod przykryciem!

Smacznego!Pani M.