Wykonanie
Przepis "sprzedała " mi znajoma, gdy jeszcze mieszkałam w Gdańsku.I to była miłość od pierwszego... ugryzienia ;)U nas koniecznie z
sosem czosnkowym.Polecam Wam serdecznie, bo jestem pewna, że się w nich zakochacie.Zaczynamy?POTRZEBUJESZ:ok 1 kg
ziemniaków- najlepiej
sałatkowychsólpieprzkolendra zmielona- 1 opakowanie
papryka słodka- 3/4 opakowania4-5 łyżek
oleju5 ząbków
czosnku w skórce (opcjonalnie)WYKONANIE:1.
Ziemniaki umyte i obrane (
młode mogą być tylko wyszorowane) kroimy w półksiężyce.Wkładamy do żaroodpornego naczynia i doprawiamy
solą,
pieprzem,
kolendrą,
papryką i
olejem.Solidnie mieszamy. Rzucamy niedbale
czosnek w skórce.2. Rozgrzewamy do 220 stopni na termoobiegu, pieczemy do godziny (w zalezności od piekarnika)KONIECZNIE co jakiś czas musicie przemieszać
ziemniaki.Nie pieczemy pod przykryciem!
Smacznego!Pani M.