Wykonanie
Share the post "Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne
curry z
kurczakiem / Spring chicken
curry"Dziś przedstawiam przepis na przepyszne i bardzo wiosenne danie z indyjskim akcentem. Łatwe i bardzo przyjemne w przygotowaniu
curry z
kurczakiem,
cukinią,
bakłażanem,
papryką i
szparagami w kremowym sosie z
mleczka kokosowego – pyszności:) Składniki do tego dania otrzymałam od Free Delikatesy Ekologiczne, które wraz z blogerami promują ekologiczną żywność.
Zgodnie z informacją na stronie sklepu ich celem jest dostarczanie ekologicznych produktów wprost do kuchni, gdzie można wyczarować zdrowe i pożywne pyszności.
Polskich konsumentów coraz bardziej ciekawi zdrowa żywność. W coraz większym stopniu są zainteresowani nabywaniem produktów spożywczych najwyższej jakości. Duży atut stanowi również fakt, że eko żywność jest bezpieczna dla zdrowia. Produkty ekologiczne nie posiadają środków konserwujących i pozostałości pestycydów, produkowanych metodami nie naruszającymi równowagi środowiska przyrodniczego.Pragniemy, aby zdrowa żywność na stałe zagościła w Państwa domach. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych artykułów spożywczych poddawanych technologicznej obróbce. Bio żywność jest wolna od Genetycznie Modyfikowanych Organizmów oraz od środków chemicznych, stosowanych w masowych produkcjach.Podpisuję się pod tym obiema rękami – zdrowie jest najważniejsze i czasami warto wydać kilka złotych więcej i
mieć pewność, że rodzina je zdrowo. W końcowym rozrachunku, zmiana sposobu żywienia na pewno przełoży się także na wzrost odporności organizmu i oszczędności na
leki i lekarzy. Produkty, które otrzymałam ze sklepu były świeże i faktycznie najwyższej jakości. Różnica w smaku była ogromna! Były też bardzo dokładnie zapakowane. Gorąco polecam te delikatesy
Scroll down for recipe in English(6 porcji)Składniki:1 kg
piersi z kurczaka bez skóry, pokrojonych w 2 cm kostkę3 łyżki
oleju kokosowego lub
oliwysól i mielony
czarny pieprz do smaku1 duża
cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku, pokrojone w drobną kostkę2 cm kawałek świeżego
imbiru, obranego i startego1
czerwona papryka, pokrojona w kostkę1
żółta papryka, pokrojona w kostkę1 średnia
cukini a, pokrojona w kostkę1/2
bakłażana, pokrojonego w kostkę1/2 szklanki
zielonego groszku200 g
szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone na 2 cm kawałki2-3 łyżki
przyprawy curry1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego1 ½ szklanki
bulionu drobiowego1 szklanka
mleka kokosowego1 łyżeczka
brązowego cukru, do smakuświeża
kolendra, posiekana (do dekoracji)plasterki
limonki lub
cytryny (do dekoracji)Przygotowanie:Dopraw
kurczaka solą i
pieprzem, wrzuć na rozgrzany
olej na dużej patelni i smaż na średnim ogniu do ładnego zarumienienia. Wyjmij
kurczaka z patelni i odstaw.Do tej samej patelni dodaj
cebulę,
czosnek i
imbir i smaż przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie dodaj
papryki,
szparagi,
zielony groszek,
cukinię i
bakłażana i smaż kolejne kilka minut.Włóż
kurczaka ponownie do patelni, dodaj
curry i
kmin rzymski, smaż mieszając przez minutę. Wlej
bulion i gotuj pod częściowym przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez około 15-20 minut.Dodaj
mleko kokosowe i gotuj 5 minut, lub do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw
solą,
pieprzem i
cukrem do smaku. Podawaj z
ryżem lub
makaronem ryżowym, wraz z plasterkami
cytryny i posiekaną
kolendrą do dekoracji.Smacznego!
Spring chicken
curry(6 servings)Ingredients:1 kg skinless chicken breasts, cubed3 tablespoons
olive or coconut oilsalt and ground black pepper, to taste1 large onion, chopped2 cloves garlic, finely chopped1 piece of fresh ginger, peeled and grated1 red bell pepper, chopped1 yellow bell pepper, chopped1 medium zucchini, chopped1/2 aubergine, chopped1/2 cup green peas200 g asparagus, with wooden end cut and cut into 2 cm pieces2-3 tablespoons
curry powder1 teaspoon ground cumin1 ½ cups chicken stock1 cup coconut milk1 tsp of brown sugarfresh cilantro, chopped (for garnish)lime or lemon wedges, for garnishPreparation:Season chicken pieces with salt and black pepper. Heat oil in a large pan over medium heat, add the chicken pieces and cook until lightly brown. Remove and transfer to a
plate.Add the onion, garlic and ginger to the pan and cook about 5 minutes, until softened. Add the bell peppers, asparagus, green peas, zucchini and aubergine. Cook another few minutes.Add the chicken back to the pot, season with
curry powder and cumin. Cook, stirring for 1 minute. Add the stock, simmer gently partially covered, stirring occasionally for about 15-20 minutes.Add the coconut milk, and simmer gently for 5 minutes, stirring or until the sauce is thickened. Season with salt, pepper and sugar to taste.
Serve over rice or rice noodles, with lemon slices and chopped cilantro for garnish.Enjoy!Share the post "Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne
curry z
kurczakiem / Spring chicken
curry"