ßßß Cookit - przepis na Curry warzywne dla Wegetarian.

Curry warzywne dla Wegetarian.

nazwa

Wykonanie

Witam !
D ziś chciałbym przedstawić wam przepis dla wegetarian , będzie nim curry warzywne inspirowane kuchnią azjatycką. Jest to danie "jednogarnkowe" które ja osobiście jadłem z dodatkiem grzanek.
Składniki :
Czerwona pasta curry :
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu cytrynowego
1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
1/2 łyżki nasion kolendry
2 szalotki
posiekany 1 cm korzenia imbiru
2 małe czerwone papryczki chili
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżki oleju roślinnego
2. Curry
2 1/2 łyżki oleju roślinnego
1 duża cebula pokrojoną w kostkę
2 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostke
1 mały batat obrany i pokrojony w jak najmniejsze kawałki
1 cukinia pokrojona w kostkę
1 bakłażan pokrojony w kostkę
szklanka bulionu warzywnego
2 czerwone papryki pokrojone w diamenty
400 ml mleczka kokosowego
sok z 1 limonki
pieprz czarny i sól do przyprawienia
łyżeczka przyprawy curry w celu doprawienia
Na samym początku podsmażamy ziarna kolendry w celu uwolnienia aromatu i studzimy . Wsypujemy kolendre wraz z resztą składników do moździerza i ucieramy na paste na samym końcu dodajemy olej i łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Następnym etapem produkcji curry jest rozgrzanie woka (może być duża patelnia) na dużym ogniu z olejem i podsmażenie do miękkości cebulki , w tym momencie dodajemy pastę curry i smażymy przez minutę.
Następnie trzeba dodać warzywa stopniowo od najtwardszych do najbardziej miękkich co 30 sekund. Gdy już wszystkie warzywa będą na woku dodajemy bulion i zmniejszamy ogień do średniej mocy (dusimy pod przykryciem około 15 minut). W tym momencie zdejmij pokrywkę z woka i gotuj jeszcze przez 3 minuty w celu odparowania płynu.
Wmieszaj do potrawy mleko kokosowe (wcześniej zahartowane) oraz sok z limonki . Dopraw solą i pieprzem. Usmaż na suchej patelni grzanki i dodaj je do Curry jako dodatek .
Smacznego !
Źródło:http://wspolnesmaki.blogspot.com/2014/12/curry-warzywne-dla-wegetarian.html