Wykonanie
Witam !D ziś chciałbym przedstawić wam przepis dla wegetarian , będzie nim
curry warzywne inspirowane kuchnią azjatycką. Jest to danie "jednogarnkowe" które ja osobiście jadłem z dodatkiem grzanek.Składniki :Czerwona pasta
curry :1/2 łyżeczki ziaren
pieprzu cytrynowego1/4 łyżeczki ostrej mielonej
papryki1/2 łyżki nasion
kolendry2
szalotkiposiekany 1 cm korzenia
imbiru2 małe czerwone
papryczki chili1/2 łyżeczki
soli1 1/2 łyżki
oleju roślinnego2.
Curry2 1/2 łyżki
oleju roślinnego1 duża
cebula pokrojoną w kostkę2 duże
ziemniaki obrane i pokrojone w kostke1 mały
batat obrany i pokrojony w jak najmniejsze kawałki1
cukinia pokrojona w kostkę1
bakłażan pokrojony w kostkęszklanka
bulionu warzywnego2
czerwone papryki pokrojone w diamenty400 ml
mleczka kokosowegosok z 1
limonkipieprz czarny i
sól do przyprawieniałyżeczka
przyprawy curry w celu doprawienia
Na samym początku podsmażamy ziarna
kolendry w celu uwolnienia aromatu i studzimy . Wsypujemy
kolendre wraz z resztą składników do moździerza i ucieramy na paste na samym końcu dodajemy
olej i łączymy ze sobą wszystkie składniki.Następnym etapem produkcji
curry jest rozgrzanie woka (może być duża patelnia) na dużym ogniu z
olejem i podsmażenie do miękkości
cebulki , w tym momencie dodajemy pastę
curry i smażymy przez minutę.Następnie trzeba dodać warzywa stopniowo od najtwardszych do najbardziej miękkich co 30 sekund. Gdy już wszystkie warzywa będą na woku dodajemy
bulion i zmniejszamy ogień do średniej mocy (dusimy pod przykryciem około 15 minut). W tym momencie zdejmij pokrywkę z woka i gotuj jeszcze przez 3 minuty w celu odparowania płynu.Wmieszaj do potrawy
mleko kokosowe (wcześniej zahartowane) oraz
sok z limonki . Dopraw
solą i
pieprzem. Usmaż na suchej patelni grzanki i dodaj je do
Curry jako dodatek .
Smacznego !