ßßß
W jednej z moich ulubionych, azjatyckich knajpek podają wyśmienite tajskie curry. Żółte, czerwone, zielone, z krewetkami, kurczakiem, kaczką… Po prostu każde. Zastanawiałam się czy mogę zrobić coś równie smacznego w domu. W celu rozwiązania tej zagadki - zapraszam do przepisu - spróbujcie i oceńcie sami… Warto ;)TAJSKIE, ZIELONE CURRY Z KURCZAKASkładniki:½ kg piersi z kurczaka1 papryka czerwona6 dużych pieczarek400 ml mleka kokosowego (gęstego)sok i otarta skórka z 1 limonki4 łyżki olejusos rybny, cukier, sól- do smakuPasta curry:1 cebula3 źdźbła trawy cytrynowej3 ząbki czosnku3 cm świeżego imbiru3 papryczki pepperoni zielone1 pęczek kolendry3 łyżki sosu rybnego1 łyżka cukru½ łyżeczki mielonej kolendry½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego½ łyżeczki pieprzu białego1 łyżeczka soliSkładniki na pastę (po przygotowaniu – umyciu, obraniu) miksujemy na gładką masę. Pieczarki kroimy w ćwiartki, a paprykę w paski. W woku (lub na głębokiej patelni) rozgrzewamy olej i smażymy na nim przez 1 minutę przygotowaną wcześniej pastę curry. Do podsmażonej pasty dodajemy mleko kokosowe i pokrojone mięso – zagotowujemy i dusimy przez kolejne 5 minut. Do mieszanki dodajemy warzywa, skórkę i sok z limonki i jeszcze chwilę gotujemy – po przygotowaniu papryka powinna być chrupiąca. Doprawiamy do smaku sporą ilością sosu rybnego (ja dodałam około 4-5 łyżek), odrobiną soli i cukru. Podajemy z ryżem, najlepiej jaśminowym.
Przepis dodaję do akcji: