Wykonanie
W jednej z moich ulubionych, azjatyckich knajpek podają wyśmienite tajskie
curry. Żółte, czerwone, zielone, z
krewetkami,
kurczakiem,
kaczką… Po prostu każde. Zastanawiałam się czy
mogę zrobić coś równie smacznego w domu. W celu rozwiązania tej zagadki - zapraszam do przepisu - spróbujcie i oceńcie sami… Warto ;)TAJSKIE, ZIELONE
CURRY Z
KURCZAKASkładniki:½ kg
piersi z kurczaka1
papryka czerwona6 dużych
pieczarek400 ml
mleka kokosowego (gęstego)sok i otarta skórka z 1
limonki4 łyżki
olejusos rybny,
cukier,
sól- do smakuPasta
curry:1
cebula3 źdźbła
trawy cytrynowej3 ząbki
czosnku3 cm świeżego
imbiru3
papryczki pepperoni zielone1 pęczek
kolendry3 łyżki
sosu rybnego1 łyżka
cukru½ łyżeczki mielonej
kolendry½ łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego½ łyżeczki
pieprzu białego1 łyżeczka
soliSkładniki na pastę (po przygotowaniu – umyciu, obraniu) miksujemy na gładką masę.
Pieczarki kroimy w ćwiartki, a
paprykę w paski. W woku (lub na głębokiej patelni) rozgrzewamy
olej i smażymy na nim przez 1 minutę przygotowaną wcześniej pastę
curry. Do podsmażonej pasty dodajemy
mleko kokosowe i pokrojone
mięso – zagotowujemy i dusimy przez kolejne 5 minut. Do mieszanki dodajemy warzywa, skórkę i
sok z limonki i jeszcze chwilę gotujemy – po przygotowaniu
papryka powinna być chrupiąca. Doprawiamy do smaku sporą ilością
sosu rybnego (ja dodałam około 4-5 łyżek), odrobiną
soli i
cukru. Podajemy z
ryżem, najlepiej jaśminowym.
Przepis dodaję do akcji: