ßßß
Czasem w naszych sklepach z orientalną żywnością można kupić zielsko z różnych stron świata, tylko trzeba wiedzieć z czym to się je. Do tajskiego curry dodałam polską, białą paprykę i działkowy groszek cukrowy. Całość komponuje się wyjątkowo aromatycznie i pysznie. Oczywiście zielone, tajskie curry można przygotować bez dodatku orientalnego zielska, ze składników dostępnych w naszych sklepach.Porcja dla 5 osóbSkładniki:Pasta curry:4 ząbki czosnku2 małe cebule1 kawałek imbiru wielkości kciuka2 łodygi trawy cytrynowej2 zielone papryczki chili1 łyżka mielonego kminu rzymskiego½ pęczka świeżej kolendry (najlepiej z korzonkami)2 łyżki sosu rybnego4 łyżki wodyRyż:250 g jaśminowego ryżu1 kawałek świeżego imbiru600 ml wody1 płaska łyżeczka soliReszta:750 g piersi z kurczaka (2 podwójne)2 łyżki oleju arachidowego2-3 papryki białe lub zielone2 garści młodych strąków cukrowego groszku1 puszka (400ml) mleka kokosowego½ pęczka świeżej bazylii Tajski½ pęczka świeżej kolendry1 limonka1 płaska łyżka brązowego cukruOpcjonalnie:1 kiść świeżego, zielonego pieprzu1 garść ziaren solanum torvum3 gałązki Persicaria odorata3 gałązki Piper sarmentosum3 gałązki Senegalia pennataSposób przygotowania:Przygotować pastę curry.
Zmiksować lub zblendować wszystkie składniki na gładko, odstawić.
Do garnka wsypać ryż, zalać wodą. Dodać pokrojony na 3-4 kawałki imbir i sól.
Ryż gotować przez 15 minut od zagotowania.
Piersi kurczaka pokroić w paski, zalać olejem arachidowym, wymieszać.
Wok (lub dużą patelnię) rozgrzać i usmażyć na nim paski kurczaka na rumiano. Przełożyć do innego naczynia.

Do rozgrzanego woka włożyć świeży, zielony pieprz i solanum torvum, podsmażyć.
Dodać przygotowaną wcześniej pastę curry i smażyć przez 2-3 minuty.
Dodać mleko kokosowe i usmażone kawałki kurczaka.
Bazylię, kolendrę i wszystkie liście zielska pokroić w paski. Do woka przełożyć groszek cukrowy i posiekaną zieleninę, zetrzeć skórkę z limonki i wycisnąć sok.


Dodać 1 płaską łyżkę brązowego cukru, wymieszać. Gotowe. Tajskie, zielone curry najlepiej smakuje z jaśminowym ryżem.
Smacznego!