Wykonanie
Pyszna zupa kokosowa z
kurczakiem. Z dodatkiem
curry,
imbiru i soku
limonki. Jeżeli ktoś lubi dania azjatyckie, na pewno zasmakuje mu ta potrawa. Świeża
kolendra nadaje jej niezastąpiony aromat :)
Składniki(na 4-6 porcji)- 1 puszka
mleka kokosowego- 1,5 l
wody- 450 g
piersi z kurczaka- 3 średnie
pomidory- 1 cm obrany kawałek
imbiru- 1 duża
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1
papryka- 4 łyżki
przyprawy curry- 2 łyżeczki
sosu rybnego- 2 łyżki
cukru- 1/2
limonki- świeża
kolendra-
sól,
pieprz-
olej ryżowyPrzygotowanie
Cebulę pokroić w piórka,
czosnek posiekać. W garnku lub woku rozgrzać 2 łyżki
oleju ryżowego i podsmażyć
cebulę z
czosnkiem.
Kurczaka pokroić w 2 cm kostkę, doprawić
solą,
pieprzem i łyżką
przyprawy curry, dodać do garnka i podsmażyć. Wlać
mleko kokosowe i
wodę. Do zupy dodać resztę składników:
pomidory i
paprykę pokrojone w kostkę, posiekany kawałek
imbiru, pozostałe 3 łyżki
przyprawy curry,
cukier,
sos rybny,
sok z limonki. Gotować na niedużym ogniu około 15-20 minut. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podawać ze świeżą
kolendrą. Smacznego!