ßßß
Składniki(na 4-6 porcji)- 1 puszka mleka kokosowego- 1,5 l wody- 450 g piersi z kurczaka- 3 średnie pomidory- 1 cm obrany kawałek imbiru- 1 duża cebula- 2 ząbki czosnku- 1 papryka- 4 łyżki przyprawy curry- 2 łyżeczki sosu rybnego- 2 łyżki cukru- 1/2 limonki- świeża kolendra- sól, pieprz- olej ryżowyPrzygotowanieCebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. W garnku lub woku rozgrzać 2 łyżki oleju ryżowego i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Kurczaka pokroić w 2 cm kostkę, doprawić solą, pieprzem i łyżką przyprawy curry, dodać do garnka i podsmażyć. Wlać mleko kokosowe i wodę. Do zupy dodać resztę składników: pomidory i paprykę pokrojone w kostkę, posiekany kawałek imbiru, pozostałe 3 łyżki przyprawy curry, cukier, sos rybny, sok z limonki. Gotować na niedużym ogniu około 15-20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżą kolendrą. Smacznego!