ßßß
Tajskie czerwone curry z rybą(3-4 porcje)Składniki:300 g filetów z białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę3 cm kawałek imbiru, obrany2 ząbki czosnku1 łodyga trawy cytrynowej, posiekanasok z 1/2 limonki2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania)1 łyżka przecieru pomidorowego1 cebula, posiekana w drobną kostkęolej2 chlusty sosu rybnego (do smaku)400 ml mleka kokosowego100 ml wodysólposiekana kolendra do podaniaPrzygotowanie:W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek, trawę cytrynową, sok z limonki, chilli, przecier pomidorowy z odrobiną oleju, tak by otrzymać konsystencję luźnej pasty.W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę curry i smaż przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wlej mleko kokosowe i wodę i gotuj na małym ogniu około 10 minut, aby smaki się przegryzły.Dopraw do smaku sosem rybnym, ewentualnie solą i dodaj rybę. Gotuj przez przez 5-10 minut, aż ryba przestanie być surowa w środku. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, wyjmij rybę i gotuj go do osiągnięcia gęstszej konsystencji.Podawaj curry gorące z ryżem i kolendrą.Smacznego!
English versionThai red fish curry(3-4 servings)Ingredients:300 g whitefish, eg. cod fillets3 cm knob of ginger, peeled2 cloves of garlic1 stalk of lemongrass, finely chopped1/2 lime, juice2 fresh red chillies1 tbsp tomato paste1 onion, very finely choppedoil2 good slugs of fish sauce400 ml coconut milk100 ml watersaltchopped coriander to servePreparation:To make the curry paste blend together the ginger, garlic, lemongrass, lime juice, chillies, tomato paste and a little oil.Heat an oil in a large saucepan, add onion and cook for 5 minutes. Next add the curry paste and cook for a further 10 minutes. Add in the coconut milk and water and continue to cook to allow the flavours to infuse for 10 minutes.Season the sauce to taste with fish sauce and salt if necessary before adding the fish in large, skinless chunks. Cook for 5-10 minutes, until the fish is completely done. If the sauce is a little thin, remove the fish from the sauce and turn the heat up for a little while.Serve hot with rice and coriander.Enjoy!
Share the post "Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry"


