Wykonanie
Składniki
Grzyby Shitake - 0,5 opBoczniaki - 0 , 5 opakowania
Trawa cytrynowa - 2 pędy
Mleko kokosowe - 1 puszkaLiście kafiru - 2 łyżeczki
Czosnek - 2 ząbki
Chili - 1 szt
Sos sojowy - wg uznania
Sos rybny - wg uznania
Cebula - 1 szt
Imbir - ok 2 cm kawałek
Kolendra - 0,5 pęczka
Limonka - 2 szt
Makaron ryżowy - ok 0,5 op
Woda - ok 650 mlTom Kha jest pyszną tajską pikantną zupą na
mleku kokosowym. Doskonały przykład na to, że dania kuchni tajskiej nie są ciężkie w przygotowaniu, wymagają natomiast sporej ilości składników. Idealna na imprezę ze znajomymi.Zupę zaczynamy przygotowywać od
bulionu. Do garnka wkładamy, pokrojoną w
pióra cebulę,
trawę cytrynową (uprzednio miażdżoną w celu wydobycia jej aromatu), tarty
imbir, łodyżki
kolendry oraz pokrojone
chili - całość zalewamy
wodą.
Wywar gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Po tym czasie
wywar przecedzamy przez sito. Do czystego płynu wkładamy
suszone grzyby shitake - dalej gotujemy aż
grzyby zmiękną i oddadzą swój aromat.W tym czasie
makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i ostawiamy do napęcznienia.Do gotującego się
bulionu dokładamy pokrojone w paski boczniaki, listki kafiru (u mnie drobno posiekane),
mleko kokosowe. Doprawiamy do smaku
sosem rybnym,
sokiem z limonki oraz
sosem sojowym.
Makaron ryżowy zalewamy zupą dodajemy kilka plasterków
chili, posypujemy listkami
kolendry skrapiamy
limonką.