ßßß
 
            
         (4 porcje)Składniki:3 ząbki czosnku, posiekane2 łyżki świeżego imbiru, posiekanego1 łyżka pasty z trawy cytrynowej (opcjonalnie)3 łyżki czerwonej pasty curry1 garść posiekanej kolendry2 czerwone papryczki chilli, z grubsza posiekanej2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego)1 limonki, starta skórka i sok1 czerwona papryka, z grubsza posiekana1 cebula, z grubsza posiekana4 szklanki bulionu drobiowego400 ml mleka kokosowego200 g makaronu jajecznego lub ryżowego1-2 łyżki sosu rybnego, brązowy cukier do smakuposiekana dymka, kolendra i chilli do podaniaPrzygotowanie:Wrzuć wszystkie składniki od czosnku do cebuli włącznie (oprócz soku z limonki) do pojemnika blendera i zmiksuj na gładką pastę.Rozgrzej średni rondel na średnim ogniu, włóż pastę i smaż przez kilka minut, aż poczujesz jej intensywny zapach.Wlej bulion i mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut.W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i rozłóż na talerze.Dopraw zupę do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, wlej do talerzy i podawaj posypaną świeżą kolendrą, chili i dymką.Smacznego!
(4 porcje)Składniki:3 ząbki czosnku, posiekane2 łyżki świeżego imbiru, posiekanego1 łyżka pasty z trawy cytrynowej (opcjonalnie)3 łyżki czerwonej pasty curry1 garść posiekanej kolendry2 czerwone papryczki chilli, z grubsza posiekanej2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego)1 limonki, starta skórka i sok1 czerwona papryka, z grubsza posiekana1 cebula, z grubsza posiekana4 szklanki bulionu drobiowego400 ml mleka kokosowego200 g makaronu jajecznego lub ryżowego1-2 łyżki sosu rybnego, brązowy cukier do smakuposiekana dymka, kolendra i chilli do podaniaPrzygotowanie:Wrzuć wszystkie składniki od czosnku do cebuli włącznie (oprócz soku z limonki) do pojemnika blendera i zmiksuj na gładką pastę.Rozgrzej średni rondel na średnim ogniu, włóż pastę i smaż przez kilka minut, aż poczujesz jej intensywny zapach.Wlej bulion i mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut.W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i rozłóż na talerze.Dopraw zupę do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, wlej do talerzy i podawaj posypaną świeżą kolendrą, chili i dymką.Smacznego! English versionSpicy Thai noodle soup(4 servings)Ingredients:3 cloves garlic, chopped2 tbsp fresh ginger, chopped1 tbsp lemongrass paste3 tbsp red curry paste1 handful of chopped coriander2 red chilies, roughly chopped2 tbsp coconut oil1 lime, zest and juice1 red bell pepper, roughly chopped1 onion, roughly chopped4 cups chicken stock400 ml coconut milk200 g egg or rice noodles1-2 tbsp fish sauce, brown sugar to tastesliced spring onion for serving, coriander and sliced chilli for servingPreparation:Combine everything in the ingredients list (excluding lime juice) from the garlic down to the onion in a blender. Blitz until a thick paste has formed,Heat a medium saucepan over a medium-high heat and cook the paste for a couple of minutes, until fragrant.Add the stock and coconut milk and bring to a boil, Reduce heat to a simmer and simmer for about 10 minutes to allow the flavors to infuse.While the soup is simmering, cook your noodles according to the package directions. Divide the cooked noodles between four bowls.Season the soup to taste with lime juice, sugar and fish sauce. Divide between the bowls and top each one with fresh coriander, fresh chili, and spring onion.Enjoy!
English versionSpicy Thai noodle soup(4 servings)Ingredients:3 cloves garlic, chopped2 tbsp fresh ginger, chopped1 tbsp lemongrass paste3 tbsp red curry paste1 handful of chopped coriander2 red chilies, roughly chopped2 tbsp coconut oil1 lime, zest and juice1 red bell pepper, roughly chopped1 onion, roughly chopped4 cups chicken stock400 ml coconut milk200 g egg or rice noodles1-2 tbsp fish sauce, brown sugar to tastesliced spring onion for serving, coriander and sliced chilli for servingPreparation:Combine everything in the ingredients list (excluding lime juice) from the garlic down to the onion in a blender. Blitz until a thick paste has formed,Heat a medium saucepan over a medium-high heat and cook the paste for a couple of minutes, until fragrant.Add the stock and coconut milk and bring to a boil, Reduce heat to a simmer and simmer for about 10 minutes to allow the flavors to infuse.While the soup is simmering, cook your noodles according to the package directions. Divide the cooked noodles between four bowls.Season the soup to taste with lime juice, sugar and fish sauce. Divide between the bowls and top each one with fresh coriander, fresh chili, and spring onion.Enjoy! Przepis znalazłam tutaj .Share the post "Pikantna zupa tajska z makaronem / Spicy Thai noodle soup"
Przepis znalazłam tutaj .Share the post "Pikantna zupa tajska z makaronem / Spicy Thai noodle soup"



