ßßß Cookit - przepis na Tajskie curry z kurczaka

Tajskie curry z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Od kiedy pierwszy raz gościliśmy z mężem w tajskiej restauracji przy krakowskim rynku zaraz po narodzinach Synka, pokochałam curry z kurczaka. Do tej potrawy namówił nas mój Brat, który od jakiegoś czas przyrządza ze swoją dziewczyną wersję wegetariańską. Ja przy jego przyrządzaniu inspiruję się właśnie ich pomysłami.
PODSTAWY TAJSKIEGO CURRY:
pasta curry czerwona, zielona lub żółta (najlepiej ją kupić, lista składników jest długa)
mleczko kokosowe
imbir
limonka
sos sojowy
sos rybny
liście kafiru (niekoniecznie)
trawa cytrynowa (niekoniecznie)
ryż jaśminowy (jest bardziej kleisty, można go jeść pałeczkami, ma delikatny aromat jaśminu)
składniki dla 4 osób:
2 filety z piersi kurczaka
pół czerwonej papryki
kawałek papryczki chilli
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 cm imbiru
mleczko kokosowe
trawa cytrynowa
2 łyżeczki sosu rybnego
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki
2, 3 liście kafiru
2 łyżki pasty żółtej curry
2 woreczki ryżu jasminowego
olej
Na oliwie podsmażamy pokrojoną szalotkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Trawę cytrynową obieramy z listków wierzchnich i tłuczemy w moździerzu a następnie siekamy.
Filety z kurczaka umyć, oczyścić z włókien i pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z pastą curry i pokrojoną w drobniutką kosteczkę papryczką chilli (jej ilość uzależniamy od stopnia ostrości jaki chcemy osiągnąć), startym imbirem i trawą cytrynową. Posmażyć w garnku z grubym dnem bez tłuszczu aby uwolnić aromat curry.
Dodać cebulkę i pokrojoną w słupki paprykę czerwoną. Wlać bulion, mleko kokosowe i zagotować. W międzyczasie skropić sokiem z limonki i doprawić sosem rybnym i sojowym.
Osobno gotujemy ryż (możemy go zabarwić na żółto kurkumą).
Aby zachować tajski charakter dania podajemy osobno ryż i osobno płynne curry. Metody jedzenia są różne, najprościej nakładać po trochu curry na ryż.
Smacznego :)
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/08/tajskie-curry-z-kurczaka.html