ßßß

Przygotowana z koleżanką.Niesamowicie rozgrzewająca. Pierwsza łyżka bardzo ostra, później kubki smakowe przyzwyczajają się. Słodko-kwaśna-ostra. Smaki przeplatają się. Niesamowicie pyszna. I często będzie u mnie gościć. Idealna dla miłośników mleka kokosowego i wschodnich smaków.
1 l bulionu warzywnego400ml mleka kokosowegosok z limonki2 łyżki sosu sojowego1 łyżka oliwy1 pierś z kurczaka200g krewetek2 gałązki trawy cytrynowej1 papryczka chilli1 cm imbiru1 łyżeczka galangalukilka suszonych grzybów mun1 szalotka3 ząbki czosnku1 paprykaszczypta pieprzu/kolendry/cukru+makaron ryżowy/ ryżNa oliwie smażymy szalotką z posiekanym czosnkiem, imbirem i papryczką chilli. Dodajemy kurczaka i pokrojoną paprykę.Krewetki obieramy.Bulion zagotowujemy, dodajemy zawartość patelni, trawę cytrynową, grzyby, sok z limonki, przyprawy i krewetki. Gotujemy do miękkości krewetek. Dolewamy mleko kokosowe i zagotwujemy.Podajemy z makaronem ryżowym/ ryżem.