Wykonanie
Share the post "
Curry z
karkówką i salsą z
mango Gordona Ramsaya"
Jedno z lepszych
curry jakie
jadłam. Soczysta
karkówka z bardzo aromatycznym sosem
curry i świeżą salsą z
mango i
chilli. Przepis znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Polecam!
Scroll down for English
( 4-6 porcji)
Składniki:
olej do smażenia
1 kg
karkówki wieprzowej, pokrojonej w 2,5 cm kostkę
1
cebula, obrana i pokrojona w plasterki
1 puszka (400 ml)
mleka kokosowego750 ml
bulionu drobiowego1 łyżka
brązowego cukru1 1/2 łyżki
sosu sojowego1 1/2 łyżki
sosu rybnegougotowany
ryż lub tosty do podania
Składniki na pastę
curry:
1 łodyga
trawy cytrynowej, zmiażdżonej i posiekanej (ja dałam suszoną)
4 liście kaffir, z czego 2 posiekane
1-2 czerwone
papryczki chilli, bez pestek i drobno posiekane
4 cm kawałek świeżego
imbiru, obrany i starty na tarce
3 ząbki
czosnku, obrane i posiekane
1 łyżeczka mielonego
cynamonu2 łyżeczki mielonych ziaren
kolendry2 łyżki
oliwy z oliweksol i
pieprz do smaku
Składniki na salsę z
mango:
1
mango, niezbyt dojrzałe, obrane i pokrojone w kostkę (moje było trochę aż za bardzo dojrzałe:))
1 mała
czerwona cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę
mały pęczek świeżej
kolendry, posiekany
2 łyżki posiekanych i uprażonych na suchej patelni
orzeszków ziemnych (u mnie piniowe)
sok z 1
limonki1
papryczka chilli, bez ziarenek i drobno posiekana
Przygotowanie:
Na początku należy zrobić pastę
curry. Do małego pojemnika blendera włóż
trawę cytrynową, posiekane liście kaffir,
chilli,
imbir,
czosnek,
cynamon, i
kolendrę. Wsyp dużą szczyptę
soli i
pieprzu i zmiksuj wszystko na gładką masę. Następnie wlej
oliwę i wszystko wymieszaj.
Na dużej patelni z odrobiną
oleju rozgrzanej na średnim ogniu, smaż kawałki
karkówki, aż będą zrumienione z każdej strony przez około 5 minut. Przełóż na talerz i odstaw.
Wlej na tą samą patelnię odrobinę
oleju i włóż
cebulę. Smaż 3-4 minuty, do miękkości i lekkiego zarumienienia.
Włóż pastę
curry i dokładnie wymieszaj ją z
cebulę. Ponownie włóż
mięso do patelni, wymieszaj i wlej
mleko kokosowe. Wymieszaj całość zdrapując przysmażone resztki z dna patelni.
Wlej
bulion, wymieszaj i dodaj
cukier, liście kaffir,
sos sojowy i
rybny. Sprawdź doprawienie i w razie konieczności dodaj więcej
sosu sojowego lub
rybnego i
soli i
pieprzu.
Doprowadź całość do wrzenia, następnie gotuj na małym ogniu około godziny, mieszając od czasu do czasu, lub do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości
karkówki.
W międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki salsy i dopraw do smaku.
Smacznego!

English version
Pork Neck
Curry with
Mango Salsa
(4-6 servings)
Ingredients:
oil for frying
1 kg
pork neck, cut into 2.5 cm chunks
1 onion, peeled and finely sliced
1 can (400 ml) coconut milk
750 ml chicken stock
1 tablespoon brown sugar
1 1/2 tablespoons soy sauce
1 1/2 tablespoons fish sauce
cooked rice or toast to
serveIngredients for the
curry paste:
1 stalk lemongrass, bashed and finely chopped
4 kaffir lime leaves, 2 shreded
1-2 red chillies, deseeded and finely chopped
4 cm piece of fresh ginger, peeled and grated
3 cloves garlic, peeled and chopped
1 teaspoon ground cinnamon
2 tsp ground coriander
2 tablespoons
olive oil
salt and pepper to taste
Ingredients for the
mango salsa:
1
mango, not too ripe, peeled and diced
1 small red onion, peeled and finely diced
small bunch fresh coriander, chopped
2 tablespoons chopped toasted peanuts
juice of 1 lime
1 red
chilli, deseeded and finely chopped
Preparation:
First
make the
curry paste. Combine the lemongrass, chopped kaffir leaves,
chilli, ginger, garlic, cinnamon, and coriander with a generous pinch of salt and pepper in a smll food processor. Blitz to a smooth paste, then add the
olive oil to loosen slightly.
Heat a glug of oil in a large frying pan over a medium heat, and brown
pork pieces for about 5 minutes until coloured all over. Transfer to a
plate and set aside.
Add a little
more oil to the pan, then add the onion and cook for 3-4 minutes, until tender and light golden brown.
Add the
curry paste, stirring it around until aromatic and well mixed into the onions.Return the
pork to the pan, stir to coat in the
curry paste, then add the coconut milk. Stir thoroughly, scraping up any bits stuck to the bottom of the pan.
Add the chicken stock, mixing well. then stir in the sugar, kaffir leaves, soy sauce and fish sauce. Taste and adjust the flavours as necessary, adding
more soy sauce or fish sauce along with salt and pepper if needed.
Bring to the boil boil, then simmer gently for about an hour, stirring occasionally, or until the sauce is thick and the
pork tender.
In the meantime, mix together the salsa ingredients and season to taste.
Serve the
curry with rice or bread topped with the
mango salsa.
Enjoy!

Share the post "
Curry z
karkówką i salsą z
mango Gordona Ramsaya"


