Wykonanie
            Share the post "
Curry z 
karkówką i salsą z 
mango Gordona Ramsaya"Jedno z lepszych 
curry jakie 
jadłam. Soczysta 
karkówka z bardzo aromatycznym sosem 
curry i świeżą salsą z 
mango i 
chilli. Przepis znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Polecam!Scroll down for English( 4-6 porcji)Składniki:
olej do smażenia1 kg 
karkówki wieprzowej, pokrojonej w 2,5 cm kostkę1 
cebula, obrana i pokrojona w plasterki1 puszka (400 ml) 
mleka kokosowego750 ml 
bulionu drobiowego1 łyżka 
brązowego cukru1 1/2 łyżki 
sosu sojowego1 1/2 łyżki 
sosu rybnegougotowany 
ryż lub tosty do podaniaSkładniki na pastę 
curry:1 łodyga 
trawy cytrynowej, zmiażdżonej i posiekanej (ja dałam suszoną)4 liście kaffir, z czego 2 posiekane1-2 czerwone 
papryczki chilli, bez pestek i drobno posiekane4 cm kawałek świeżego 
imbiru, obrany i starty na tarce3 ząbki 
czosnku, obrane i posiekane1 łyżeczka mielonego 
cynamonu2 łyżeczki mielonych ziaren 
kolendry2 łyżki 
oliwy z oliweksol i 
pieprz do smakuSkładniki na salsę z 
mango:1 
mango, niezbyt dojrzałe, obrane i pokrojone w kostkę (moje było trochę aż za bardzo dojrzałe:))1 mała 
czerwona cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkęmały pęczek świeżej 
kolendry, posiekany2 łyżki posiekanych i uprażonych na suchej patelni 
orzeszków ziemnych (u mnie piniowe)sok z 1 
limonki1 
papryczka chilli, bez ziarenek i drobno posiekanaPrzygotowanie:Na początku należy zrobić pastę 
curry. Do małego pojemnika blendera włóż 
trawę cytrynową, posiekane liście kaffir, 
chilli, 
imbir, 
czosnek, 
cynamon, i 
kolendrę. Wsyp dużą szczyptę 
soli i 
pieprzu i zmiksuj wszystko na gładką masę. Następnie wlej 
oliwę i wszystko wymieszaj.Na dużej patelni z odrobiną 
oleju rozgrzanej na średnim ogniu, smaż kawałki 
karkówki, aż będą zrumienione z każdej strony przez około 5 minut. Przełóż na talerz i odstaw.Wlej na tą samą patelnię odrobinę 
oleju i włóż 
cebulę. Smaż 3-4 minuty, do miękkości i lekkiego zarumienienia.Włóż pastę 
curry i dokładnie wymieszaj ją z 
cebulę. Ponownie włóż 
mięso do patelni, wymieszaj i wlej 
mleko kokosowe. Wymieszaj całość zdrapując przysmażone resztki z dna patelni.Wlej 
bulion, wymieszaj i dodaj 
cukier, liście kaffir, 
sos sojowy i 
rybny. Sprawdź doprawienie i w razie konieczności dodaj więcej 
sosu sojowego lub 
rybnego i 
soli i 
pieprzu.Doprowadź całość do wrzenia, następnie gotuj na małym ogniu około godziny, mieszając od czasu do czasu, lub do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości 
karkówki.W międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki salsy i dopraw do smaku.Smacznego!

English version
Pork Neck 
Curry with 
Mango Salsa(4-6 servings)Ingredients:oil for frying1 kg 
pork neck, cut into 2.5 cm chunks1 onion, peeled and finely sliced1 can (400 ml) coconut milk750 ml chicken stock1 tablespoon brown sugar1   1/2 tablespoons soy sauce1   1/2 tablespoons fish saucecooked rice or toast to 
serveIngredients for the 
curry paste:1 stalk lemongrass, bashed and finely chopped4 kaffir lime leaves, 2 shreded1-2 red chillies, deseeded and finely chopped4 cm piece of fresh ginger, peeled and grated3 cloves garlic, peeled and chopped1 teaspoon ground cinnamon2 tsp ground coriander2 tablespoons 
olive oilsalt and pepper to tasteIngredients for the 
mango salsa:1 
mango, not too ripe, peeled and diced1 small red onion, peeled and finely dicedsmall bunch fresh coriander, chopped2 tablespoons chopped toasted peanutsjuice of 1 lime1 red 
chilli, deseeded and finely choppedPreparation:First 
make the 
curry paste. Combine the lemongrass, chopped kaffir leaves, 
chilli, ginger, garlic, cinnamon, and coriander with a generous pinch of salt and pepper in a smll food processor. Blitz to a smooth paste, then add the 
olive oil to loosen slightly.Heat a glug of oil in a large frying pan over a medium heat, and brown 
pork pieces for about 5 minutes until coloured all over. Transfer to a 
plate and set aside.Add a little 
more oil to the pan, then add the onion and cook for 3-4 minutes, until tender and light golden brown.Add the 
curry paste, stirring it around until aromatic and well mixed into the onions.Return the 
pork to the pan, stir to coat in the 
curry paste, then add the coconut milk. Stir thoroughly, scraping up any bits stuck to the bottom of the pan.Add the chicken stock, mixing well. then stir in the sugar, kaffir leaves, soy sauce and fish sauce. Taste and adjust the flavours as necessary, adding 
more soy sauce or fish sauce along with salt and pepper if needed.Bring to the boil boil, then simmer gently for about an hour, stirring occasionally, or until the sauce is thick and the 
pork tender.In the meantime, mix together the salsa ingredients and season to taste.
Serve the 
curry with rice or bread topped with the 
mango salsa.Enjoy!

Share the post "
Curry z 
karkówką i salsą z 
mango Gordona Ramsaya"



