ßßß
(6 porcji)Składniki:900 g dyni, obrać i pokroić w 2 cm kości200 g szpinaku200 g czerwonej soczewicy, opłukanej2 średnia cebula, drobno posiekana2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego400 ml puszka mleka kokosowego1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1/2 do 1 łyżeczki chili w proszku1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)sok z 2 limonekoliwa z oliweksól, pieprz i cukier brązowygarść uprażonych na suchej patelni płatków migdałówliście kolendry do podaniaPrzygotowanie:W większym rondlu rozgrzej trochę oliwy, włóż cebulę, czosnek, kminek, gałkę muszkatołową, imbir, chilli, cynamon i smaż przez kilka minut do zeszklenia cebuli.Dodaj dynię i soczewicę wraz z czosnkiem niedźwiedzim, wlej mleko kokosowe i bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości dyni i soczewicy.Dodaj szpinak i gotuj przez około 5 minut, aż szpinak „zwiędnie”. Dopraw całość sokiem z limonki, solą, pieprzem i cukrem do smaku.Podawaj zupę posypaną prażonymi migdałami i kolendrą.Smacznego!
English versionPumpkin, spinach and lentil soup(6 servings)Ingredients:900 g pumpkin, peeled and cut into 2 cm dice200 g spinach leaves200 g red lentils, rinsed2 medium onion, finely chopped2 large garlic cloves, finely chopped1 litre vegetable or chicken stock400 ml can of coconut milk1 tsp ground cumin1 tsp ground ginger1/2 tsp ground cinnamon1/4 tsp freshly grated nutmeg1/2 to 1 tsp ground chilli1 tsp dried wild garlicjuice of 2 limesolive oilsalt, pepper and brown sugarhandful of toasted almond flakes to servecoriander leaves to servePreparation:Heat some olive oil in a large saucepan, add garlic and onion with cumin, nutmeg, ginger, chilli and cinnamon and cook until soft.Add pumpkin and lentils with wild garlic, cover with stock and coconut milk, bring to boil, then simmer for around 20 mins until pumpkin is soft.Add spinach to the soup, simmer the soup again until the spinach is cooked (around 5minutes). Season with lime juice, salt, pepper and brown sugar.Serve with toasted almond flakes and coriander leaves.Enjoy!
Share the post "Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup"


