ßßß
 
            
         Składniki na 2 porcje:1 cebula1 pomidor2 cm korzeń imbiru3 - 4 ząbki czosnku1 średniej wielkości papryczka chili5 ziaren pieprzu2 cm rozkruszona laska cynamonu5 goździkówokoło 200g szpinaku1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowegokostka 200g sera paneersól do smakujogurt grecki i świeża kolendra do podawaniaCebulę, pomidor, czosnek, imbir, chili kroimy i blanszujemy na patelni z dodatkiem cynamonu, goździków i pieprzu, bez dodatku tłuszczu przez około 1 minutę.Następnie wykładamy szpinak, patelnię przykrywamy i dusimy wszystko około 7 - 8 minut. Jeżeli szpinak nie wypuścił za dużo soków można podlać przegotowaną wodą około 1/2 szklanki.Po tym czasie odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i miksujemy wszystko blenderem.Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i wykładamy sos. Wszystko razem gotujemy przez jakieś 5 minut. Odstawiamy na chwilę do lekkiego ostygnięcia i dodajemy pokrojony w kostkę ser paneer (można go wcześniej, ale niekoniecznie, podsmażyć lekko. Nabiera wtedy wyraźniejszego smaku.)Wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez krótką chwilkę. Doprawiamy solą według smaku i podajemy z ryżem lub chlebem naan. Przybieramy świeżą kolendrą i polewamy lekko jogurtem.Ja swoje curry zjadłam z moim ulubionym Peshwari Naan, a oto link do przepisu na Peshwari Naan .Smacznego...
Składniki na 2 porcje:1 cebula1 pomidor2 cm korzeń imbiru3 - 4 ząbki czosnku1 średniej wielkości papryczka chili5 ziaren pieprzu2 cm rozkruszona laska cynamonu5 goździkówokoło 200g szpinaku1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowegokostka 200g sera paneersól do smakujogurt grecki i świeża kolendra do podawaniaCebulę, pomidor, czosnek, imbir, chili kroimy i blanszujemy na patelni z dodatkiem cynamonu, goździków i pieprzu, bez dodatku tłuszczu przez około 1 minutę.Następnie wykładamy szpinak, patelnię przykrywamy i dusimy wszystko około 7 - 8 minut. Jeżeli szpinak nie wypuścił za dużo soków można podlać przegotowaną wodą około 1/2 szklanki.Po tym czasie odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i miksujemy wszystko blenderem.Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i wykładamy sos. Wszystko razem gotujemy przez jakieś 5 minut. Odstawiamy na chwilę do lekkiego ostygnięcia i dodajemy pokrojony w kostkę ser paneer (można go wcześniej, ale niekoniecznie, podsmażyć lekko. Nabiera wtedy wyraźniejszego smaku.)Wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez krótką chwilkę. Doprawiamy solą według smaku i podajemy z ryżem lub chlebem naan. Przybieramy świeżą kolendrą i polewamy lekko jogurtem.Ja swoje curry zjadłam z moim ulubionym Peshwari Naan, a oto link do przepisu na Peshwari Naan .Smacznego...