ßßß Cookit - przepis na Palak Paneer

Palak Paneer

nazwa

Wykonanie

Ja znów w klimatach Indii. Tym razem postanowiłam przygotować Palak Paneer. Pewnie niektórzy z Was zastanawiacie się co to takiego.
Palak Paneer to rodzaj wegetariańskiego curry przygotowywany z tradycyjnego wiejskiego sera zwanego paneer, szpinaku, cebuli, czosnku oraz aromatycznych przypraw.
Wspaniale komponuje się z ryżem, jak i tradycyjnym indyjskim chlebem.
Składniki na 2 porcje:
1 cebula
1 pomidor
2 cm korzeń imbiru
3 - 4 ząbki czosnku
1 średniej wielkości papryczka chili
5 ziaren pieprzu
2 cm rozkruszona laska cynamonu
5 goździków
około 200g szpinaku
1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
kostka 200g sera paneer
sól do smaku
jogurt grecki i świeża kolendra do podawania
Cebulę, pomidor, czosnek, imbir, chili kroimy i blanszujemy na patelni z dodatkiem cynamonu, goździków i pieprzu, bez dodatku tłuszczu przez około 1 minutę.
Następnie wykładamy szpinak, patelnię przykrywamy i dusimy wszystko około 7 - 8 minut. Jeżeli szpinak nie wypuścił za dużo soków można podlać przegotowaną wodą około 1/2 szklanki.
Po tym czasie odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i miksujemy wszystko blenderem.
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i wykładamy sos. Wszystko razem gotujemy przez jakieś 5 minut. Odstawiamy na chwilę do lekkiego ostygnięcia i dodajemy pokrojony w kostkę ser paneer (można go wcześniej, ale niekoniecznie, podsmażyć lekko. Nabiera wtedy wyraźniejszego smaku.)
Wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez krótką chwilkę. Doprawiamy solą według smaku i podajemy z ryżem lub chlebem naan. Przybieramy świeżą kolendrą i polewamy lekko jogurtem.
Ja swoje curry zjadłam z moim ulubionym Peshwari Naan, a oto link do przepisu na Peshwari Naan .
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2013/07/palak-paneer.html