Wykonanie
Ja znów w klimatach Indii. Tym razem postanowiłam przygotować Palak Paneer. Pewnie niektórzy z Was zastanawiacie się co to takiego.Palak Paneer to rodzaj wegetariańskiego
curry przygotowywany z tradycyjnego
wiejskiego sera zwanego paneer,
szpinaku,
cebuli,
czosnku oraz aromatycznych przypraw.Wspaniale komponuje się z
ryżem, jak i tradycyjnym indyjskim
chlebem.
Składniki na 2 porcje:1
cebula1
pomidor2 cm korzeń
imbiru3 - 4 ząbki
czosnku1 średniej wielkości
papryczka chili5 ziaren
pieprzu2 cm rozkruszona laska
cynamonu5
goździkówokoło 200g
szpinaku1 łyżka
oleju kokosowego lub rzepakowegokostka 200g
sera paneer
sól do smaku
jogurt grecki i świeża
kolendra do podawania
Cebulę,
pomidor,
czosnek,
imbir,
chili kroimy i blanszujemy na patelni z dodatkiem
cynamonu,
goździków i
pieprzu, bez dodatku tłuszczu przez około 1 minutę.Następnie wykładamy
szpinak, patelnię przykrywamy i dusimy wszystko około 7 - 8 minut. Jeżeli
szpinak nie wypuścił za dużo
soków można podlać przegotowaną
wodą około 1/2 szklanki.Po tym czasie odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i miksujemy wszystko blenderem.Na patelni rozpuszczamy
olej kokosowy i wykładamy sos. Wszystko razem gotujemy przez jakieś 5 minut. Odstawiamy na chwilę do lekkiego ostygnięcia i dodajemy pokrojony w kostkę
ser paneer (można go wcześniej, ale niekoniecznie, podsmażyć lekko. Nabiera wtedy wyraźniejszego smaku.)Wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez krótką chwilkę. Doprawiamy
solą według smaku i podajemy z
ryżem lub
chlebem naan. Przybieramy świeżą
kolendrą i polewamy lekko
jogurtem.Ja swoje
curry zjadłam z moim ulubionym Peshwari Naan, a oto link do przepisu na Peshwari Naan .Smacznego...