Wykonanie
Kuchnia indyjska to zdecydowanie moje klimaty. Mnóstwo warzyw, przypraw,
ziół. Istna symfonia smaków. Dziś coś co nazywa się Dhasank i zwykle przygotowuje się go w niedziele bo zajmuje trochę czasu. Chociaż szczerze mówiąc, nie jest to zbyt trudne danie. Właściwie wszystko przygotowuje się samo. Idealne, rozgrzewające danie dla poszukiwaczy nowych smaków.
Składniki:pół szklanki
suchej fasoli (użyłam odmiany czarne oczko)2 łyżki suchej
czerwonej soczewicyduża
cebula3 duże
pomidory500 g
mięsa mielonego (np.
jagnięciny można użyć także
kurczaka pokrojonego w kostkę)
olejMasala:1 łyżka świeżego posiekanego
imbiru2 żabki
czosnku3
goździkipół łyżeczki mielonego
cynamonupół łyżki kuminupół łyżeczki nasion
kardamonupół łyżeczki
kurkumypół łyżeczki nasion
kolendry1 świeże czerwone
chili pokrojone w kostkę lub pół łyżeczki mielonego
chili (użyłam
płatków chili)szczypta
pieprzusólWykonanie:
Fasolę opłukaj i namocz w wodzie przez całą noc. Następnie ugotuj. Pod koniec gotowania
posól. Składniki do
masali utłucz w moździerzu.
Cebulę pokrój w talarki i podsmaż na
oliwie aż zbrązowieje i dodaj
masalę. Podgrzewaj przez ok 3 minuty. Dodaj
fasolę i
soczewicę. Wymieszaj i dodaj
pomidory pozbawione skóry i pokrojone. Smaż przez chwilę i dodaj
mięso. Wymieszaj całość i smaż aż
mięso dobrze się usmaży, Zajmie to kilkanaście minut. W tym czasie
soczewica także się ugotuje. Gdy wszystko zmięknie i się ugotuje podawaj z
ryżem.Smacznego!