Wykonanie
Bardzo popularne
curry - beef Madras. Jak każde
curry - pyszne!
Wołowina wymaga nieco dłuższego gotowania, ale
wołowina gotowana w mieszance
indyjskich przypraw to przysłowiowe "niebo w gębie", więc warto trochę poczekać. Najlepsza podana z aromatycznym
ryżem i dowolną raitą
2,5 cm laska
cynamonu10 strąków zielonego
kardamonu8
goździków10 ziaren
pieprzu2 łyżeczki ziaren kuminu1 łyżka ziaren
kolendry3-6 suszonych czerwonych
papryczek chilli (dałam 1 łyżeczkę pokruszonych
chilli)5 łyżeczek
oleju roślinnego1
cebula, pokrojona w plastry1/2 łyżeczki
kurkumy1-11/4 łyżeczki
garam masalasól, do smaku500 g
wołowiny, pokrojonej w kostkę20 g korzeń
imbiru,7 ząbków
czosnku2
pomidory1-5 zielonych
papryczek chilli, nakłutych widelcem, opcjonalnie4 łyżki
śmietany do zupy (single cream)garść, pokrojonej, świeżej
kolendryWszystkie
przyprawy i suszoną
chilli ucieramy w moździerzu na proszek.Podgrzewamy
olej dodajemy
cebulę i smażymy do zrumienienia. Dodajemy
przyprawy,
sól i odrobinę
wody i smażymy ok 1 minuty.Dodajemy
wołowinę i smażymy razem z
przyprawami około 6-8 minut na umiarkowanym ogniu. W przypadku, gdy
mięso zacznie przywierać do patelni dodajemy odrobinę
wody.W międzyczasie blendujemy
imbir,
czosnek i
pomidory na gładką pastę, dodając odrobinę
wody. Pastę dodajemy do patelni razem z
zielonym chilli, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy delikatnie gotujemy, aż płyn będzie zredukowany. Sprawdzamy po 10 minutach, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.Zwiększamy gaz i smażymy
wołowinę, aż wchłonie sos. Podlewamy
wodą, tak aby dobrze przykryła
mięso, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy, aż
mięso będzie miękki (około 1 1/4 godziny).Odkrywamy przykrywkę, , aby zredukować ilość sosu, dodajemy
śmietanę, posiekaną
kolendrę, przyprawiamy i podajemy.Przepis z książki Anjum Anand "I
love curry"