ßßß
· 300-400 g filetów z dorsza· 1 duża cebula· 2 drobno posiekane ząbki czosnku· olej do smażenia· laska cynamonu· 2 cm startego na tarce świeżego imbiru· 1 łyżeczka kurkumy· 1/2 łyżeczki curry· kilka kropel ostrego sosu chili· 3 wyfiletowane pomidory· puszka mleczka kokosowego (400 ml)· garść świeżej kolendry· sól· pieprz
Na rozgrzany olej wrzucamy laskę cynamonu i chwilkę smażymy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy utarty w moździerzu w odrobinie wody czosnek z imbirem. Chwilę smażymy, żeby woda odparowała. Dodajemy kurkumę, chili oraz curry. Po chwili dorzucamy posiekane pomidory. Całość chwilkę dusimy, następnie zalewamy mleczkiem kokosowym. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę rybę. Całość gotujemy 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę. Podajemy z ryżem lub pieczywem. Smacznego!