Wykonanie
To mało skomplikowane i pyszne
curry zrobię pewnie jeszcze nie raz. Lista składników nie jest zbyt duża, jak na indyjskie danie. Jednak podstawowe w tej kuchni składniki :
imbir,
chilli, kumin,
kolendra i "tytułowy"
kardamon są nieodzowne. Odrobina ostrej, aromatycznej egzotyki podana w bardzo przyjaznej dla kubków
smakowych formie. Zachwytom nie było końca. Potrawa najlepiej komponuje się z przyrządzonymi własnoręcznie plackami chapati . Polecam.
4 łyżki
oleju roślinnego1
cebula, drobno pokrojona15 g świeżego korzenia
imbiru, obranego i startego4 duże ząbki
czosnku, starte1
pomidor, pokrojony2-3
zielone chilli, w całości, nakłute widelcem(ja dałam
płatki chilli)2/3-3/4 łyżeczki mielonego
kardamonu, lub wg uznania1 lekko czubata łyżeczka mielonej
kolendry3/4 łyżeczki mielonego kuminu1/3-1/2 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu, lub do smaku
sól, do smaku450 udek bez skórki( u mnie pierś z
indyka)1 lekko czubata łyżeczka
mąki kukurydzianej(ziemniaczanej)garść posiekanej świeżej
kolendryPodgrzewamy
olej na patelni, dodajemy
cebulę i smażymy. Dodajemy
imbir i
czosnek. Smażymy mieszając przez minutę lub dwie, do momentu, aż
czosnek zacznie zmieniać kolor.Dodajemy
pomidora,
chilli, sproszkowane
przyprawy i
sól. Podgrzewamy przez 5 minut, dodajemy odrobinę
wody i dalej podgrzewamy przez 6 do 7 minut cały czas mieszając.Dodajemy
kurczaka i smażymy kilka minut, aż zacznie brązowieć i przylepiać się do patelni. Dodajemy 400 ml
wody, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy do miękkości
kurczaka, ok 25-35 minut.
Mąkę kukurydzianą mieszamy z odrobiną zimnej
wody, dodajemy do
kurczaka i gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby dodajemy więcej
wody. Sos powinien być lekki i rzadki. Mieszamy z posiekaną
kolendrą przyprawiamy
pieprzem lub
kardamonem i podajemy.Przepis z książki Anjum Anand " I
love curry"